Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


JT REZOLIUCIJA DĖL PALIAUBŲ GAZOS RUOŽE
JT Generalinė Asamblėja didele balsų dauguma reikalauja paliaubų Gazos Ruože
ELTA
Scanpix
JT Generalinė Asamblėja reikalauja paliaubų Gazos Ruože.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja antradienį didele balsų dauguma priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, kuria reikalaujama nutraukti ugnį Gazos Ruože – taip ji perėmė paralyžiuotos Saugumo Tarybos iniciatyvą ir padidino spaudimą Izraeliui bei Vašingtonui.

JT, turinčiose 193 valstybes nares, už rezoliuciją balsavo 153 šalys, t. y. daugiau nei maždaug 140 šalių, kurios paprastai remia rezoliucijas, smerkiančias Rusiją dėl jos invazijos į Ukrainą.

10 šalių, įskaitant JAV ir Izraelį, balsavo prieš, o 23 susilaikė.

Balsavimas Generalinėje Asamblėjoje įvyko po to, kai Saugumo Taryba, atsakinga už taiką ir saugumą pasaulyje, dar vieną kartą nesugebėjo priimti tokio raginimo.

Penktadienį JAV, galingiausios Izraelio sąjungininkės ir vienos iš penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių, pasinaudojo veto teise, kad sustabdytų naujausią teksto projektą, kuriame raginama paskelbti paliaubas.

Tarybai prireikė daugiau nei mėnesio nuo karo tarp Izraelio ir „Hamas“ pradžios, kad pasisakytų – ir ji tai padarė silpnu balsu, lapkričio viduryje, po keturių atmestų tekstų dėl humanitarinių „pauzių“ kare.

„Šios tragiškos pastangos yra niekingas dvigubų standartų požymis“, – apie Vašingtono pastangas suteikti Izraeliui diplomatinę priedangą prieš balsavimą Generalinėje Asamblėjoje sakė Egipto ambasadorius JT Osama Mahmoudas Abdelkhalekas Mahmoudas.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas įspėjo, kad apgultame Gazos Ruože gresia „visiškas viešosios tvarkos žlugimas.“

Daug šalių ir žmogaus teisių organizacijų pasmerkė praėjusį penktadienį įvykusią Saugumo Tarybos nesėkmę, o A. Guterresas sekmadienį Tarybos autoritetą ir patikimumą apibūdino kaip „pakirstą“.

„Sutinkame, kad humanitarinė padėtis Gazoje yra baisi“, – prieš antradienio balsavimą sakė Vašingtono ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield.

„Bet būtent diplomatija, kurią Jungtinės Valstijos vykdo vietoje, padarė įmanomą tą savaitę trukusią humanitarinę pertrauką“, – sakė ji, turėdama omenyje kol kas vienintelį kovų sulėtėjimą, kuris įvyko praėjusį mėnesį.

L. Thomas-Greenfield ragino šalis paremti antradienio rezoliucijos pataisą, kuria būtų pasmerkta „Hamas“, tačiau ši pataisa buvo atmesta.

Ji taip pat paragino Izraelį „vengti masinio civilių gyventojų perkėlimo Gazos ruožo pietuose“, tačiau teigė, kad Izraelis siekia „teisėtų karinių tikslų.“

Prieš balsavimą Izraelio atstovas JT Giladas Erdanas pasmerkė, anot jo, „veidmainišką rezoliuciją“.

„Joje ne tik nepasmerkiama „Hamas“ už nusikaltimus žmoniškumui – joje „Hamas“ apskritai neminima“, – sakė jis.

2023 12 13 09:06
Spausdinti