Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


JUNGTINĖS TAUTOS
JT: „Memorial“ uždarymas silpnina Rusijos žmogaus teisių bendruomenę
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Jungtinės Tautos trečiadienį pareiškė labai apgailestaujančios dėl Rusijos teismų sprendimų uždrausti žymiausią šalies teisių gynimo organizaciją „Memorial“, teigdamos, kad tokie veiksmai dar labiau silpnina Rusijos „nykstančią žmogaus teisių bendruomenę“.

JT Žmogaus teisių biuras pareiškė, kad pilietinės visuomenės balsai neturėtų būti menkinami, Maskvos teismui paskelbus antrąją per pastarąsias dvi dienas nutartį likviduoti „Memorial“.

„Labai apgailestaujame dėl Aukščiausiojo Teismo sprendimo uždaryti „Memorial International“ ir dėl Maskvos miesto teismo sprendimo uždaryti jo seserinę organizaciją – Žmogaus teisių centrą „Memorial“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė JT atstovė.

„Šiais veiksmais likviduojamos dvi iš gerbiamiausių Rusijos žmogaus teisių grupių, taip pat dar labiau silpninama nykstanti šalies žmogaus teisių bendruomenė“, – pridūrė ji.

Trečiadienį teisėjas Michailas Kazakovas prokurorų prašymu nurodė likviduoti „Memorial“ žmogaus teisių centrą, kovojantį su šiomis dienomis Rusijoje daromais teisių pažeidimais.

Prokurorai apkaltino centrą nežymint savo publikacijų „užsienio agento“ etikete, kuri yra privaloma iš užsienio finansuojamoms organizacijoms.

Antradienį šalies Aukščiausiasis Teismas nurodė likviduoti „Memorial International“ – pagrindinę organizacijos struktūrą, dokumentuojančią sovietų diktatoriaus Josifo Stalino laikais vykdytus valymus, o savo plačius archyvus saugojančią Maskvoje.

„Laisva, įvairialypė ir aktyvi pilietinė visuomenė yra labai svarbi bet kuriai visuomenei, o konstruktyvūs pilietinės visuomenės balsai neturėtų būti menkinami – be kita ko, vartojant terminą „užsienio agentas“, – pabrėžė JT žmogaus teisių komisarės Michelle Bachelet biuro atstovė.

„Raginame rusų valdžią ginti ir remti žmones bei organizacijas, ginančias žmogaus teises Rusijos Federacijoje“, – pridūrė ji.

Abiem teismo procesais prieš „Memorial“ Rusijoje užbaigiami metai, prasidėję Vladimiro Putino garsiausio kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimu. Opozicijos aktyvistų nuomone, šie procesai galutinai laidoja prieš 30 metų prasidėjusios posovietinės demokratizacijos procesą.

„Memorial International“ pažadėjo surasianti „teisinių būdų“ savo darbui tęsti ir nurodė: „Memorial“ nėra organizacija, tai net ne socialinis judėjimas. „Memorial“ yra Rusijos piliečių poreikis žinoti tiesą apie jos tragišką praeitį, apie daugelio milijonų žmonių likimą.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 29 15:50
Spausdinti