Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KLIMATO KAITA
JT teisių vadovas: klimato kaita pranašauja siaubingą ateitį
BNS
Unsplash

Klimato kaita grasina siaubinga distopine bado ir kančių ateitimi, pirmadienį įspėjo Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas.

Volkeris Turkas peikė pasaulio lyderius, kad spręsdami klimato krizę jie galvoja tik apie trumpalaikę perspektyvą.

V. Turkas JT Žmogaus teisių taryboje vykusiuose debatuose dėl teisės į maistą sakė, kad dėl ekstremalių oro sąlygų nyksta pasėliai, bandos ir ekosistemos, todėl bendruomenės negali atsikurti ir pasirūpinti savimi.

„2021 metais daugiau nei 828 mln. žmonių susidūrė su badu. Prognozuojama, kad dėl klimato kaitos iki šio šimtmečio vidurio bado pavojus gresia dar 80 mln. žmonių“, – teigė V. Turkas.

„Mūsų aplinka dega. Ji tirpsta. Ji užtvindoma. Ji nyksta. Ji džiūsta. Ji miršta“, – sakė jis, kalbėdamas apie, jo žodžiais, distopinę ateitį.

„Klimato kaitos problemos sprendimas yra žmogaus teisių klausimas,.. vis dar yra laiko veikti. Bet tas laikas yra dabar“, – teigė jis.

2015 metais Paryžiaus susitarime šalys susitarė apriboti visuotinį atšilimą, kad jis neviršytų 2 laipsnių Celsijaus, palyginti su 1850–1900 metais išmatuotu vidurkiu, ir, jei įmanoma, 1,5 laipsnio Celsijaus. 2022 metais vidutinė pasaulio temperatūra buvo 1,15 laipsnio Celsijaus aukštesnė už 1850–1900 metų vidurkį.

JT Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (TKKK) klimato mokslo patariamosios grupės duomenimis, atsižvelgiant į dabartines politikos tendencijas, iki šio šimtmečio pabaigos planetoje bus 2,8 laipsnio Celsijaus šilčiau.

„Negalime savo vaikams ir jų vaikams palikti tokios bado ir kančių ateities. Ir neturime to daryti, – sakė V. Turkas. – Mes, karta, turinti galingiausias istorijoje technologines priemones, galime tai pakeisti.“

V. Turkas teigė, kad pasaulio lyderiai „atlieka sprendimo veikti ir pažado veikti choreografiją, o paskui užstringa trumpajame laikotarpyje“.

Jis paragino nutraukti beprasmiškas subsidijas iškastinio kuro pramonei ir sakė, kad lapkričio–gruodžio mėnesiais Dubajuje vyksiantis COP28 aukščiausiojo lygio susitikimas klimato klausimais turi tapti „lemiamu pokyčiu, kurio mums taip reikia“.

V. Turkas paragino pasaulį vengti vadinamųjų žaliųjų smegenų plovėjų, taip pat tų, kurie, vedami savo godumo, abejoja klimato mokslu.

53-ioji Žmogaus teisių tarybos sesija vyks iki liepos 14 dienos.

2023 07 03 13:28
Spausdinti