Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


KLIMATO KONFERENCIJOJE COP28
JT vadovas: klimato derybose turėtų būti siekiama visiškai atsisakyti iškastinio kuro
BNS
Scanpix
Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad klimato konferencijoje COP28 turėtų būti siekiama visiškai atsisakyti iškastinio kuro, ir perspėjo, kad dabartinė žmonijos trajektorija gali sukelti visišką katastrofą.

„Be abejo, tvirtai pritariu formuluotei, kurioje būtų numatytas laipsniškas nutraukimas, net ir per pagrįstą laikotarpį“, – sakė A. Guterresas per interviu prieš išskrisdamas į Jungtinius Arabų Emyratus – naftos turtingą šalį, kurioje ketvirtadienį prasideda dvi savaites truksiantis JT aukščiausiojo lygio susitikimas klimato kaitos klausimais.

Valstybėms nesiimant pakankamai veiksmų, kad pasiektų ambicingiausią Paryžiaus susitarime numatytą tikslą apriboti pasaulinį atšilimą iki 1,5 laipsnio Celsijaus, kai kurios šalys išsakė pageidavimą, kad COP28 baigiamajame pareiškime, dėl kurio reikia vienbalsiai susitarti, būtų aiškiai raginama mažinti iškastinio kuro vartojimą.

Tai būtų istorinis klimato kaitos konferencijos pareiškimas, nes 2021 metais Glazgo klimato kaitos konferencijoje pavyko susitarti tik dėl anglies paminėjimo.

Tačiau A. Guterresui, kuris kovą su klimato kaita paskelbė vienu svarbiausių savo, kaip JT generalinio sekretoriaus, prioritetų, neatrodo, kad pakanka tiesiog pažadėti sumažinti iškastinio kuro naudojimą.

„Manau, būtų gaila, jei liktume prie nekonkretaus ir neįpareigojančio laipsniško mažinimo, kurio tikroji prasmė niekam nebūtų aiški“, – sakė jis.

Palaipsnis mažinimas „gali būti bet koks, niekada tiksliai nežinosite, ką jis reiškia – laipsniškas mažinimas reiškia, kad tam tikru momentu jis bus nutrauktas“, sakė A. Guterresas.

Vis dėlto jis pripažino, kad šalys „negali to sustabdyti rytoj.“

„Turime tai daryti organizuotai ir įsitikinti, kad turime pakankamai laiko mūsų tikslui – neleisti temperatūrai pakilti daugiau kaip 1,5 laipsnio – pasiekti“, – sakė JT vadovas.

Paklaustas, ką mano apie kaltinimų dėl interesų konflikto sulaukusį COP28 pirmininką Sultaną al Jaberą, JT vadovas sakė, kad jam tenka ypatinga atsakomybė daryti įtaką iškastinio kuro pramonei.

S. al Jaberas yra JAE Abu Dabio valstybinės naftos bendrovės (ADNOC), kuri yra viena didžiausių pasaulyje naftos įmonių, vadovas.

„Jo veikla, žinoma, susijusi su naftos verslu, tačiau ji taip pat susijusi ir su atsinaujinančiaisiais energijos šaltiniais, todėl, manau, jam tenka ypatinga atsakomybė“, – sakė A. Guterresas.

Jis teigė, kad S. al Jaberas turi geresnes galimybes pasakyti naftos pramonei, kad „norint pradėti spręsti problemas, susijusias su klimato kaita, reikia palaipsniui atsisakyti iškastinio kuro“, nei tada, „jei jis būtų nevyriausybinės organizacijos, labai tvirtai pasisakančios už kovą su klimato kaita, narys“.

„Tai jam suteiks galimybę įrodyti, kad visi jį kaltinantys asmenys klysta“, – sakė A. Guterresas ir pridūrė, kad S. al Jaberui mesti kaltinimai jam būtų nesuvokiami.

„Turime patrigubinti atsinaujinančiuosius išteklius“

Kitas svarbus COP28 klausimas – atsinaujinančiosios energijos išteklių plėtra.

„Turime patrigubinti atsinaujinančiuosius išteklius pasauliniu lygmeniu“, o ne vien pasikliauti savanoriškais kai kurių valstybių įsipareigojimais, sakė A. Guterresas.

Todėl JT vadovas tikisi, kad COP28 padės įgyvendinti idėją dėl didžiulės pasaulinės investicijų programos Afrikoje, kurioje, pasak jo, vyksta absurdiški dalykai, atsižvelgiant į tai, kad šiame žemyne yra 60 proc. saulės energijos pajėgumų, tačiau tik 2 proc. investicijų skiriama saulės elektrinėms.

Jis teigė, kad yra „daug kitų priemonių, kurios būtinos, kad ši COP28 būtų sėkminga“, ir paminėjo tokius klausimus kaip klimato teisingumas.

Pernai Egipte vykusioje klimato kaitos konferencijoje COP27 buvo padaryta tolesnė pažanga šioje srityje – sukurtas fondas, skirtas padengti klimato kaitos nuostolius ir kompensuoti žalą ypač pažeidžiamose šalyse, kurios istoriškai buvo mažiausiai atsakingos už šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Tačiau pradėti tai daryti yra sudėtinga, todėl reikės, kad artėjanti klimato kaitos konferencija suaktyvintų fondo veiklą ir paskelbtų apie reikšmingus įnašus, sakė A. Guterresas.

Jei nieko nebus daroma, temperatūra šiame amžiuje pakils 2,5–2,9 laipsnio Celsijaus, sakė JT vadovas ir įspėjo apie visišką katastrofą, temperatūrai pakilus trimis laipsniais, kas gali nutikti, nepavykus pasiekti 1,5 laipsnio Celsijaus tikslo.

A. Gutteresas įsitikinęs, kad technologijos, ypač atsinaujinančioji energija, padės pasiekti šį tikslą.

„Jis nėra žlugęs, jis tebėra“, – sakė A. Guterresas, kalbėdamas apie 1,5 laipsnio tikslą.

„Turime galimybių, technologijų, pajėgumų ir pinigų – nes pinigų yra, tik reikia užtikrinti, kad jie būtų nukreipti tinkama linkme, – kad padarytume tai, kas būtina ne tik 1,5 laipsnio ribai išlaikyti, bet ir kad ji būtų pakankama“, – aiškino jis.

„Vienintelis dalykas, kurio vis dar trūksta, yra politinė valia“, – sakė jis ir pridūrė, kad artėjančiame susitikime pasaulis turės suprasti, kad „mes iš tiesų vis dar judame labai klaidinga kryptimi“.

2023 11 30 13:11
Spausdinti