Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JUODKALNIJA
Juodkalnijoje vyksta antrasis prezidento rinkimų turas
BNS
Scanpix
Rinkimai Juodkalnijoje.

Juodkalnijos gyventojai sekmadienį eina prie balsadėžių rinkti naujo prezidento, o šis balsavimas gali išstumti iš valdžios dešimtmečius šalies politinėje arenoje dominavusį Milo Djukanovičių.

Nuo šio balsavimo rezultatų greičiausiai priklausys jėgų pusiausvyra šioje Balkanų šalyje prieš birželį planuojamus pirmalaikius parlamento rinkimus, kurie įvyks po kelis mėnesius trukusios aklavietės, kai rugpjūtį žlugo vyriausybė.

Juodkalnijos prezidentas, renkamas penkerių metų kadencijai, užima daugiausia ceremonines pareigas, o didžioji politinės galios dalis priklauso ministrui pirmininkui.

Balsavimo apylinkės atsidarė 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir dirbs iki 20 val. (21 val. Lietuvos laiku). Neoficialių rezultatų tikimasi vėlai vakare.

Antrasis turas vyks praėjus dviem savaitėms po pirmojo, kuriame M. Djukanovičius įveikė daugybę oponentų, besitikėjusių sukrėsti politinę sceną, ir surinko 35 proc. balsų, o jo pagrindinis varžovas Jakovas Milatovičius – 29 procentus.

Tačiau daugelis analitikų sako realiausia laikantys J. Milatovičiaus pergalę prezidento rinkimuose, teigdami, kad proeuropietiškas ekonomistas gali būti patrauklus daugeliui rinkėjų, trokštančių permainų po dešimtmečius trukusio M. Djukanovičiaus ir jo Demokratinės socialistų partijos (DPS) valdymo.

„Milatovičius siūlo kitokią viziją, ekonominę gerovę ir bendradarbiavimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė 66 metų radijo ir televizijos laidų vedėjas Draganas Vujačičius.

Nuo tada, kai 2020 metų parlamento rinkimuose partija patyrė pirmąjį didelį pralaimėjimą, DPS nuolat patiria nesėkmes.

Nuo to laiko Juodkalnija krėtė krizės, per kurias žlugo dvi vyriausybės.

M. Djukanovičius buvusiai Jugoslavijai pradėjo vadovauti 1991-aisiais, kai jam buvo vos 29-eri. Jį rėmė buvęs serbų lyderis Slobodanas Miloševičius.

Tačiau Serbijai vis labiau tampant tarptautiniu pariju, M. Djukanovičius pasuko į Vakarus, nutraukė ryšius su Belgradu ir 2006 metais padėjo Juodkalnijai paskelbti nepriklausomybę.

Vadovaujant M. Djukanovičiui ir jo partijai, Juodkalnija įstojo į NATO, pradėjo derybas dėl narystės Europos Sąjungoje ir atsitraukė nuo Rusijos įtakos.

Veteranas prieš naują veidą

Tačiau jo partijos valdymą temdo įtarimai dėl plačiai paplitusios korupcijos ir sąsajų su organizuotu nusikalstamumu, kuriuos M. Djukanovičius neigia.

„Turime žmogų, kuris valdžioje yra jau trisdešimt metų, žmogų, kuris įkūnija klasikinę diktatūrą, klasikinį piktnaudžiavimą valdžia, žmogų, kuris leido klestėti korupcijai ir nusikalstamumui“, – AFP sakė gydytojas iš Podgoricos Mladenas Vukovičius.

Prieš sekmadienio balsavimą M. Djukanovičius ne kartą žėrė abejones, ar 36 metų J. Milatovičius ir jo partija „Europa dabar“ gali užtikrinti Juodkalnijai europietišką ateitį, ir kaltino jį esant pažeidžiamą Serbijos įtakos.

Paskutinėmis rinkimų kampanijos dienomis 61-erių M. Djukanovičius taip pat kreipėsi į etnines mažumas ir Juodkalnijos diasporą užsienyje.

Daugelį metų M. Djukanovičius siekė apriboti Belgrado ir Serbijos bažnyčios įtaką Juodkalnijoje, kartu kurdamas atskirą Juodkalnijos nacionalinį identitetą.

Tačiau tai buvo nelengva užduotis, nes maždaug trečdalis iš 620 000 Juodkalnijos gyventojų save laiko serbais.

Tuo tarpu J. Milatovičius tikisi jaunų rinkėjų, kurie nori į šalies vadovybę įlieti naujų veidų, palaikymo.

Po 2020 metų parlamento rinkimų, po kurių buvo išrinkta pirmoji vyriausybė, valdoma ne DPS, J. Milatovičius sulaukė daug žiniasklaidos dėmesio kaip ekonominės plėtros ministras.

Trijų vaikų tėvas pasižymėjo prieštaringai vertinama ekonomine programa, kuria, be kita ko, buvo padvigubintas minimalus darbo užmokestis.

Vis dėlto mažytėje šalyje prie Adrijos jūros, kuri dėl savo vaizdingų paplūdimių ir kalnų tebėra labai priklausoma nuo turizmo, minimalus mėnesinis darbo užmokestis yra tik 450 eurų.

2023 04 02 10:00
Spausdinti