Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ESTIJA
K. Kallas: opozicijos partijos atsisako pripažinti pralaimėjimą rinkimuose
BNS
ES Taryba
Kaja Kallas.

Estijos Reformų partijos visuotinėje asamblėjoje premjerė ir partijos pirmininkė Kaja Kallas sekmadienį sakė, kad rinkėjai suteikė mandatą ateinantiems ketveriems metams liberalioms partijoms, kurios vertina tarptautinį bendradarbiavimą.

Ji teigė, kad pagrindinis kovo mėnesį vykusių rinkimų klausimas buvo ar vyriausybę formuos liberali Reformų partija, ar kraštutinė nacionalistinė Estijos konservatorių liaudies partija (EKRE).

„Estijos rinkėjai pasirinko ir nurodė mums kryptį ateinantiems ketveriems metams. Tai liberali kryptis, kurioje vertinamas tarptautinis bendradarbiavimas. Ar tikrai per daug optimistiška tikėtis, kad vieną dieną išauš diena, kai rinkimus pralaimėjusios partijos pripažins savo pralaimėjimą ir gerbs žmonių valią?“ – klausė K. Kallas.

Ji sakė, kad jai rūpi demokratijos veikimas ir pagarba Konstitucijai.

„Man nė kiek nepatiko EKREIKE vyriausybė, bet nė karto nesuabejojau jos teisėtumu, nes jie gavo daugumą Riigikogu, o mes – ne“, – sakė ji, turėdama omenyje Centro partijos, EKRE ir „Isamaa“ vyriausybę, kuri valdė Estiją nuo 2019 metų balandžio iki 2021 metų sausio.

„Bet kuriuo atveju kartu su „Eesti 200“ ir socialdemokratais nusprendėme, kad teisingiausias ir neskausmingiausias būdas sutvarkyti viešuosius finansus ir vėl racionalizuoti mokesčių sistemą – mažinti ir nuosaikiai didinti mokesčius, nedidinant bendros mokesčių naštos“, – sakė K. Kallas.

Ji pridūrė, kad šis padidėjimas bus nedidelis kiekvienam asmeniui, tačiau suteiks galimybę investuoti į gynybos pajėgumus, švietimą ir sveikatos apsaugos sistemą.

Pasak K. Kallas, didžiausias iššūkis naujajai vyriausybei – užtikrinti Estijos saugumą.

„Be saugumo nėra prasmės nerimauti dėl valstybės biudžeto, nes jį už mus sudarys kas nors kitas. Neturėdami patikimų valstybės finansų, negalėsime užtikrinti savo gynybinių pajėgumų augimo ir nacionalinio saugumo“, – sakė ji.

K. Kallas pridūrė, kad vyriausybė turi daugiau perspektyvių planų, pavyzdžiui, vykdyti ekologines reformas, mažinti regioninę nelygybę, pereiti prie švietimo estų kalba ir užtikrinti vienodas sąlygas visiems.

„Visa tai yra mūsų vidaus ir išorės saugumo dalis“, – sakė ji.

Tuo tarpu Centro partijos parlamentinė frakcija nusprendė inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo ministre pirmininke K. Kallas dėl to, ką vadina melu ir nepriimtinais žodžiais grindžiamos vyriausybės politikos. Centristų parlamentinės frakcijos vadovas Tanelis Kiikas pirmadienį pabrėžė, kad vyriausybė, valdydama šalį, pasirinko klaidingą kursą.

2023 06 12 15:03
Spausdinti