Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PASAULIS 2024
Kaip mums sekėsi 2023 m.? Kai kur pataikėme, o kai kur prašovėme
Tomas Standage’as
The Economist

Kaip sakoma sename anekdote, ekonomistai sėkmingai nuspėjo devynias iš penkių pastarųjų recesijų.

Pagrindinis dalykas, dėl kurio suklydome leidinyje „Pasaulis 2023“, buvo per daug niūrios ekonomikos prognozės Vakarų šalims: spėjome, kad JAV užklups trumpa recesija, ES nokautuos gilus nuosmukis, o Didžioji Britanija ilgam pasiners į negandas. Tačiau palyginti šilta žiema Europoje (kuri sušvelnino aukštų energijos kainų ekonominį smūgį) ir stipri darbo rinka JAV mūsų prognozes paleido vėjais. Žinoma, recesija vis dar gali prasidėti 2024 m., bet tai ir yra šio anekdoto esmė: anksčiau ar vėliau išsipildo bet kuri recesijos prognozė. Svarbiausia išlaukti.

Kinija mus pribloškė 2022 m. gruodį staiga atšaukusi nulinių COVID-19 atvejų politiką. Tikėjomės, kad 2023 m. šios taisyklės tik šiek tiek sušvelnės, bet tikrai nebus panaikintos (nors ir užsiminėme apie tokią galimybę straipsnelyje „O jeigu?“). Taip pat nenumatėme spalį netikėtai prasidėjusio „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 02 17 09:47
Spausdinti