Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PASAULIS 2024
Kaitrioji Aliaska: kada pasaulinė vidutinė metinė temperatūra pakils virš ikipramoninio laikotarpio vidurkio?
Catherine Brahic
Unsplash
Kaitrioji Alaska.

2024 m. vidutinė pasaulinė temperatūra gali peržengti reikšmingą ribą.

Kada pasaulinė vidutinė metinė temperatūra pakils daugiau nei 1,5 °C, palyginti su ikipramoniniu laikotarpiu? Pavienėmis dienomis taip jau yra nutikę, bet iki šiol nė vieni metai vidutiniškai dar nebuvo tokie karšti. Situacija gali pasikeisti 2024 m., kai dėl taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis nuolatinis, jau kelis šimtmečius trunkantis temperatūros kilimas pirmą kartą per beveik dešimtmetį sutaps su natūraliu ciklišku planetos atšilimu.

Meteorologijos tarnybos visus metus renka temperatūros duomenis iš viso pasaulio, kad nustatytų vidutinę metinę pasaulio paviršiaus temperatūrą. Šis skaičius, skelbiamas kiekvieną sausį, didėja nuo XX a. pradžios, bet nenuosekliai. Linija kyla ir leidžiasi (žr. diagramą), nes lygiagrečiai pasauliniam atšilimui, kurį lemia šiltnamio efektą sukeliančios dujos, vyksta ir natūralūs pasaulinės klimato sistemos svyravimai, dėl kurių kai kurie metai būna šiltesni arba vėsesni.

Didžiausias iš šių šilumos ir vėsos ciklų yra El Ninjo pietinis svyravimas, prasidedantis ties pusiauju Ramiajame vandenyne ir virš jo. Jis visų pirma daro įtaką orams atogrąžų platumose, bet juntamas ir toliau. El Ninjo pietinis svyravimas būna trijų būsenų: La Ninjos, neutralios ir El Ninjo. Kraštutinėse svyravimo būsenose orai paprastai būna vėsesni (La Ninja) arba šiltesni (El Ninjas) nei vidutiniškai. Abiem atvejais padidėja ekstremalių orų tikimybė.

2024 01 13 10:00
Spausdinti