Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


RUSIJA
Kalėjime mirė didžiausiu V. Putino priešu laikytas A. Navalnas Pildoma
ELTA
IQ
Scanpix
A. Navalnas.

:Mirė Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas. Tai penktadienį pranešė kalėjimo administracija, kuria remiasi agentūra „Reuters“.

Kaip rašo britų dienraštis „The Guardian“, tai greičiausiai bus laikoma politine žmogžudyste, dėl kurios bus kaltinamas Vladimiras Putinas.

Išsamiai apie A. Navalno kovą skaitykite „The Economist“ korespondento Maskvoje Arkadijaus Ostrovskio straipsnį „Išlikdamas gyvas mirtinai įžeidžiau V. Putiną“.

„Kol kas neturime jokio patvirtinimo. Aleksėjaus advokatas dabar skrenda į Harfą. Kai tik gausime informacijos, apie tai pranešime“, – sakė A. Navalno atstovė spaudai Kira Yarmysh.

47 m. A. Navalnas, vienas ryškiausių ir atkakliausių V. Putino kritikų, buvo laikomas kalėjime maždaug 40 mylių į šiaurę nuo poliarinio rato, kur buvo nuteistas 19 metų kalėti pagal „specialųjį režimą“. Sausio mėn. vaizdo įraše iš kalėjimo jis atrodė išblyškęs.

Kremlius pareiškė neturįs informacijos apie A. Navalno mirties priežastį. Esą pradėti visi reikalingi tyrimai. Šią savaitę būta pranešimų, kad A. Navalnas jau 27 kartą 15 dienų buvo uždarytas į vienutę.

A. Navalnas po pasivaikščiojimo „pasijuto blogai“ ir „beveik iš karto prarado sąmonę“, sakoma kalėjimo administracijos pranešime. Esą buvo iškviesti medikai, tačiau jiems nepavyko jo atgaivinti. Mirties priežastis aiškinamasi. Prezidentas V. Putinas informuotas apie A. Navalno mirtį, paskelbė valstybinė naujienų agentūra TASS.

A. Navalno politinis judėjimas Rusijoje buvo uždraustas, artimi bendražygiai įkalinti arba pabėgo į užsienį. Jos sveikatos būklė pastaraisiais mėnesiais pablogėjo.

Iškart po paskelbtos žinios, rašytojai, žurnalistai ir kiti aktyvūs visuomenės veikėjai pasisakė apie A. Navalno mirtį. Rusijos rašytojas Dmitrijus Gluchovskis rašė: „Jie bandė nunuodyti A. Navalną, A. Navalnas buvo uždarytas visam gyvenimui tolimojoje šiaurėje, bet net ir tokiu pavidalu rusų valdžia – bjauri ir bailiai – vis tiek neįtikėtinai jo bijojo...“, o Rusijos oligarchas Michailas Chodorkovskis teigė, kad dėl kritiko mirties yra kaltas V. Putinas.

Novičokas apatiniuose

Režimas jau dešimtmetį žaidęs katę ir pelę, tikėdamasis išstumti A. Navalną į politikos paraštes, 2020 m. nutarė imtis konkretesnių veiksmų. Tų metų rugpjūtį A. Navalnas vos nenumirė po to, kai Rusijos agentai per politiko kampaniją Sibire jo apatinius suliejo nervus paralyžiuojančia chemine medžiaga novičoku. Po daugiau kaip dviejų savaičių komos Berlyno ligoninėje atgavęs sąmonę A. Navalnas bendražygiams pasakė: „Tai vis dėlto V. Putinas nutarė mane nužudyti.“

Gruodžio pradžioje jis dingo iš kalėjimo Vladimiro srityje, kur atliko 30 metų bausmę dėl kaltinimų ekstremizmu ir sukčiavimu, kuriuos jis vadino politiniu atpildu už vadovavimą 2010-ųjų metų antikremliškajai opozicijai. Jis nesitikėjo būti paleistas V. Putinui gyvam esant.

Buvęs nacionalistinių pažiūrų politikas A. Navalnas prisidėjo prie 2011-2012 m. protestų Rusijoje kurstymo, vykdydamas kampaniją prieš rinkimų klastojimą ir valdžios korupciją, tirdamas V. Putino artimiausią aplinką ir dalydamasis išvadomis sklandžiuose vaizdo įrašuose, kurie surinko šimtus milijonų peržiūrų.

Žinutė žmonai

A. Navalnas paskutinį įrašą socialinėje žiniasklaidos platformoje „Telegram“ paskelbė trečiadienį, vasario 14 d., kai Valentino dienos proga pasveikino savo žmoną. Įrašas buvo paskelbtas likus dviem dienoms iki jo mirties, apie kurią penktadienį paskelbė Rusijos kalėjimų tarnyba.

„Kūdikėli, su tavimi viskas kaip daina,– rašoma įraše.– Tarp mūsų yra miestai, aerodromų tako šviesa, mėlynos snaigės ir tūkstančiai kilometrų. Bet aš jaučiu, kad kiekvieną sekundę esi šalia, ir myliu tave vis labiau“.

Pasaulio reakcija

V. Zelenskis: V. Putinas turi būti patrauktas atsakomybėn dėl A. Navalno mirties

Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, akivaizdu, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tiesiogiai susijęs su opozicionieriaus Aleksejaus Navalno mirtimi. Vokietijoje viešintis V. Zelenskis pabrėžė, kad V. Putinui nesvarbu, kas miršta, kol jo pozicija valdžios viršūnėje yra užtikrinta. V. Putinas turi būti patrauktas atsakomybėn dėl A. Navalno mirties, pridūrė Ukrainos vadovas.

V. Landsbergis apie A. Navalno mirtį: tironija nebepuoselėja varianto, kas bus po Putino

Vieno žymiausių Vladimiro Putino opozicionierių Aleksejaus Navalno mirtis yra daugiau nei vieno žmogaus netektis, sako pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis. Jis akcentuoja, kad tai žiauri ir reikšminga žinia, jog Rusijoje nebėra varianto, kas bus po Putino.

„Tai žiauri ir reikšminga žinia. (...) Štai ji yra paskutinė sąraše, tačiau ne paskutinė ateities sąraše“, – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną iš Signatarų namų balkono Vilniuje kalbėjo V. Landsbergis, pakviesdamas susirinkusią minią pagerbti A. Navalną tylos minute.

„Tai reiškia daugiau nei tik vieno žmogaus mirtį. Tai reiškia, kad tironija nebepuoselėja atsarginio varianto, kas turės būti po Putino. (...) Lieka tik kraujas, tik mirtis. Arba gyvenimas, arba mirtis. Arba laisvė, arba vergija“, – sakė V. Landsbergis.

Latvijos prezidentas: Kremlius „brutaliai nužudė“ A. Navalną

Kremlius, pasak Latvijos prezidento Edgaro Rinkevičiaus, kaltas dėl Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties. „Kad ir ką galvotume apie Aleksejų Navalną kaip politiką, jį Kremlius tiesiog žiauriai nužudė, – rašė E. Rinkevičius tinkle X. – Tai faktas ir tai reikėtų žinoti apie tikrąją dabartinio Rusijos režimo prigimtį“.

G. Nausėda: A. Navalną nužudė Kremliaus brutalumas ir siekis bet kokia kaina nutildyti opoziciją

Prezidentas Gitanas Nausėda, teigia, kad Rusijos valdžios kritiką Aleksėjų Navalną nužudė Kremliaus siekis bet kokia kaina nutildyti opoziciją. Šalies vadovas akcentuoja, kad režimas už tai turi būti patrauktas atsakomybėn. „Aleksejus Navalnas nemirė kalėjime, jį nužudė Kremliaus brutalumas ir siekis bet kokia kaina nutildyti opoziciją. Rusijos režimas turi susitaikyti su pasekmėmis. Jis turi būti patrauktas atsakomybėn“, – socialiniame tinkle „X“ rašo prezidentas Gitanas Nausėda.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen: mano širdis prislėgta

„Mano širdis prislėgta išgirdus apie Aleksejaus Navalno mirtį Rusijos kalėjime. Jo mirtis mažina demokratinių pokyčių Rusijoje viltį. Reiškiu užuojautą jo artimiesiems ir visiems demokratijos trokštantiems rusams“, – socialiniame tinkle „X“ teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas A. Navalno mirtį pavadino liūdna žinia

Tai, kad A. Navalnas grįžo į Rusiją, anot jo, buvo labai drąsu. Dabar jis už šią drąsą „sumokėjo gyvybe“, sakė O. Scholzas Berlyne. Dabar esą visiškai aišku, koks režimas valdo Maskvoje. Rusija „seniai nebėra demokratija“, pabrėžė kancleris.

ES dėl opozicionieriaus A. Navalno mirties apkaltino „Rusijos režimą“.

A. Navalnas „už savo idealus paaukojo didžiausią auką“, tinkle X teigė Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis. Jis pridūrė, jog „ES mano, kad už šią tragišką mirtį atsakingas tik Rusijos režimas“.

Britų premjeras Rishis Sunakas A. Navalno mirtį pavadino „siaubinga žinia“

„Būdamas aršiausias Rusijos demokratijos gynėjas, Aleksejus Navalnas visą savo gyvenimą rodė neįtikėtiną drąsą, – rašė R. Sunakas tinkle X. – Mintimis esu su jo žmona ir rusų tauta, kuriai tai yra didelė tragedija“.

2024 02 16 13:41
Spausdinti