Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PIETŲ KAUKAZAS
Kalnų Karabachas – staiga pradingusi respublika
Wendell Steavenson
Scanpix
Lačino koridoriuje pabėgėliai buvo įstrigę penkias dienas.

Azerbaidžanui elgiantis agresyviai ši nepripažinta valstybė iš paskutiniųjų laikėsi savo statuso. Bet galiausiai vos per vieną savaitę visi jos gyventojai tiesiog pabėgo. Wendell Steavenson seka jų pėdomis.

2023 m. rugsėjo 30 d. stebėjau, kaip keli paskutiniai armėnų pabėgėlių iš Kalnų Karabacho automobiliai kirto Armėnijos sieną. Per kelias dienas jų anklavas Azerbaidžane tiesiog liovėsi egzistuoti. Mažiau nei prieš dvi savaites, rugsėjo 19-ąją, azerbaidžaniečių pajėgos sutriuškino Karabacho armėnų pozicijas. Po 30 metų trukusių nesėkmingų derybų ir pertraukiamų kovų paskutinis viską nulėmęs mūšis truko vos vieną dieną. Po jo visi 100 tūkst. šio regiono gyventojų paprasčiausiai pabėgo. Kalnų Karabacho prezidentas paskelbė, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. jo valdoma respublika nebeegzistuos.

Dabar, žvelgiant nuo aukštumų, Lačino koridorius – Kalnų Karabachą su Armėnija jungianti gija – buvo tuščias. Šiame 70 km ruože nuo Kalnų Karabacho sostinės Stepanakerto iki sienos penkias dienas stovėjo automobilių, mikroautobusų ir traktorių spūstis. Būrelis vaikų iš šalia esančio kaimo man parodė Azerbaidžano karines pozicijas, įrengtas ant gretimų kalnagūbrių. Armėnijos ginkluotųjų pajėgų nebuvo nė ženklo – nebuvo matyti nė menkiausio smėlio maišo. Pro šalį pravažiavo keli sunkvežimiai, pilni rusų kareivių, neva taikdarių, dislokuotų Kalnų Karabache. Rusija nuo seno palaikydavo Armėniją šiame regione, bet šįsyk azerbaidžaniečiams pulti netrukdė.

Maždaug už 20 km nuo sienos Armėnijos pusėje, tarpeklyje įsikūrusiame Gorio mieste, savanoriai statė palapines, pagrindinėje aikštėje dalijo maistą ir drabužius. Pabėgėlių veidai buvo įdubę ir persimainę nuo nuovargio. Kai kurie raudojo arba kūkčiojo dėl netekties, bet dauguma tiesiog tylėjo ir buvo išsekę. Pakalbinau kelias šeimas, kurios rado laiko papasakoti apie savo pabėgimą, kol savanoriai jas susodino į autobusus bei mikroautobusus ir išvežė apgyvendinti viešbučiuose ir laikinai suteiktuose butuose įvairiuose Armėnijos miestuose. Nė vienas negalėjo pasakyti per pastarąją savaitę matęs bent vieną azerbaidžaniečių kareivį – juos išvydo tik paskutiniame patikros poste prieš išvykdami iš Karabacho.

2024 03 16 06:45
Spausdinti