Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


EKOLOGIJA
Kanada iki 2021 metų pabaigos uždraus kelių rūšių vienkartinius plastiko gaminius
BNS
Pixabay

Kanada iki 2021 metų pabaigos uždraus plastikinius maišelius, šiaudelius ir dar keturių rūšių vienkartinius plastiko gaminius, trečiadienį paskelbė aplinkos ministras, pripažindamas, kad perdirbimo iniciatyvų įgyvendinimo srityje visgi atsilieka nuo Europos valstybių.

Draudimas, kuris taip pat taikomas maišymo lazdelėms, šešių pakuočių žiedams, stalo įrankiams ir lėkštėms, pagamintiems iš sunkiai perdirbamų plastikų, įeina į platesnės apimties planą, kuris yra įtrauktas į premjero Justino Trudeau klimato ir aplinkos politiką, numatomą įgyvendinti iki 2030 metų.

Visgi aplinkos ministras Jonathanas Wilkinsonas pripažino: „Mes šiuo atžvilgiu nesame pirmi pasaulyje“.

„Daugelis Europos šalių, įskaitant Jungtinę Karalystę, jau nuėjo šį kelią, o mes tikrai pasimokėme iš jų atlikto darbo“, – pažymėjo ministras spaudos konferencijoje.

Pasak vyriausybės, kanadiečiai kasmet išmeta 3 mln. tonų plastiko atliekų, įskaitant 15 mlrd. maišelių per metus ir 57 mln. šiaudelių per dieną. Tik 9 proc. šių atliekų yra perdirbami.

J. Wilkinsono teigimu, šalis sieks padidinti pastarąjį rodiklį iki 90 proc., atsižvelgdama į Europos išsikeltus tikslus 2029 metams.

Ministras taip pat pažymėjo, kad šešiems planuojamiems uždrausti gaminiams jau yra „lengvai prieinamų alternatyvų“.

Taip pat jis pridūrė: „Yra daugybė vienkartinių [plastiko] gaminių, kurie ir toliau turės būti naudojami“. 

„Visgi tai turi būti toks plastikas, kurį mes galime perdirbti, kurį galime išlaikyti ekonomikoje ir išvengti jo patekimo į aplinką, kurioje jis sukelia daug problemų“, – kalbėjo J. Wilkinsonas.

Pasak ministro, plastikiniai kavos puodelių dangteliai yra dažniausia miesto sąvartynuose pasitaikanti atlieka, o šios problemos sprendimui vis dar ieškoma atitinkamų būdų.

Vyriausybė taip pat pasiūlė nustatyti perdirbtų gaminių ir pakuočių kiekio reikalavimus, tikėdamasi paskatinti atliekų perdirbimą biei paraginti gamintojus kurti geresnį gaminių dizainą, kad pailgėtų plastikinių medžiagų naudojimo laikas.

„Tai galėtų apimti minimalų perdirbtų medžiagų naujuose produktuose reikalavimą ir didesnę gamintojų ir pardavėjų atsakomybę rinkti ir perdirbti plastiką“, – pridūrė J. Wilkinsonas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 08 13:33
Spausdinti