Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARO KRONIKA
Karas Ukrainoje, 39-oji diena: svarbiausios žinios iš fronto nuolat pildoma
Alfa.lt
BNS
UNIAN
Volodymyras Zelenskis įteikia apdovonojimą sužeistam kariui.

23:14 Ternopolio meras patvirtino informaciją apie sprogimus. Ivano – Frankivsko meras sakė, kad mieste viskas ramu.

23:13 Okupantai aktyviai palieka Sumų sritį ir tempia Ukrainos karių nespėtą perimti techniką, sako karinės administracijos vadovas Dmitrijus Živickis.

22:54 „InformNapalm“ savanoriai pranešė radę 64-osios atskiros motorizuotųjų šaulių brigados 51460 karinio dalinio vado duomenis, kurie, pirminiais duomenimis, Bučoje įvykdė karo nusikaltimus. Tai pulkininkas leitenantas Omurekovas Azatbekas Asanbekovičius

22:53 Apšaudžius Charkovo Slobodos rajoną, žuvo 7 žmonės. Dar 34 žmonės buvo sužeisti, tarp jų trys vaikai. Apie tai pranešė Charkovo regiono prokuratūra.

22:12 Donecko srities valstybės administracijos vadovas Pavlo Kirilenko paragino vietos gyventojus palikti regioną dėl karinio eskalavimo grėsmės.

21:57 Odesos regiono karinės administracijos vadovas Maksimas Marčenko pranešė, kad okupantai apgadino raketų smūgiais Odesos naftos perdirbimo gamyklą ir saugyklą. Kol kas aukų nefiksuojama.

21:56 Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų grupė aptiko įsibrovėlių apleistą oro gynybos sistemą „Buk“. Netoliese buvo rasta slėptuvė, kurioje priešai slėpė amuniciją, ginklus ir įrangą.

21:27 Vidaus reikalų ministras Denisas Monastyrskis tikino, kad dešimtys išlaisvintų iš Rusijos karinių miestų Kijevo srityje vis dar yra pavojingi.

Okupantai juos užminavo. Ukrainiečiai vykdo darbus, kad miestų gyventojai galėtų saugiai judėti, tačiau tai užtruks.

21:01 Dėl didelių personalo nuostolių 31-oji atskira įsibrovėlių oro desantininkų brigada atsisakė tęsti karą Ukrainoje ir nori pasitraukti, praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

20:40 Odesos regiono valstybinės administracijos vadovas Maksimas Marčenko pranešė, kad Rusijos kariuomenė yra apmokoma nepripažintoje Padniestrės respublikoje, tačiau artimiausiomis dienomis invazija šia kryptimi mažai tikėtina.

20:26 Valstybės įmonė „Antonov“ pranešė, kad dėl karo veiksmų Gostomelyje buvo sunaikinti 3 ir apgadinti 5 lėktuvai.

20:20 Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas sakė, kad Ukrainos gynėjai artimiausiomis dienomis tikisi intensyvių kovų su okupantais Donecko, Luhansko ir Charkovo sričių kryptimis.

20:08 Rusijos kariai apšaudė vilkstinę, kuri ketino evakuoti žmones iš laikinai okupuotos Balaklijos ligoninės Charkovo srityje. Yra žuvusių.

20:07 Michailo Podoliak teigia, kad mobilieji krematoriumai, kuriuos įsibrovėliai atsivežė su savimi, buvo skirti civiliams.

20:04 Po šios dienos Nikolajevo apšaudymo į ligoninę išvežta 14 žmonių, vienas mirė. Apie tai rašo Nikolajevo regiono karinės administracijos pirmininkas Vitalijus Kimas.

20:03 Bučoje toliau fiksuojami okupantų nusikaltimai prieš civilius – užfiksuoti sušaudyti ir tankais suvažinėti automobiliai.

19:52 Ukrainos nacionalinė žurnalistų sąjunga skelbia, kad Nova Kachovkoje, Chersono srityje, rusų okupantai pagrobė žurnalistą Oleksandrą Gunka.

19:32 Charkovo regiono karinės administracijos pirmininkas Olegas Sinegubovas pranešė, kad sekmadienį Charkovo Slobidskio rajone apšaudymo metu 23 žmonės buvo sužeisti ir žuvo.

19:25 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas informuoja, kad tikriausiai rusai nusprendė atsisakyti puolimo Severskio ir iš dalies Slobožansko kryptimis.

19:16 Ukrainos generalinė prokurorė praneša, kad iš Rusijos užpuolikų išlaisvintos Kijevo srities teritorijos jau išvežta 410 žuvusių civilių kūnų.

Šias aukas Rusijos nusikaltimams dokumentuoti tiria teismo medicinos ekspertai.

18:42 Rusijos Federacijos Gynybos ministerija nepripažįsta savo kariuomenės žiaurumo Bučoje, Kijevo srityje, ir tikina, kad joks vietos gyventojas nepatyrė smurto per miesto okupaciją.

18:02 Rusų okupantai kankino ir nužudė maratonininką Sergijų Pronevyčių, kuris buvo įėjęs į Ukrainos rekordų knygos. Vaikino kūnas buvo rastas Boromlios kaime Sumų srityje, kai jį išlaisvino Ukrainos kariai, sakė Nacionalinio įrašų registro vadovė Lana Vetrova.

Jis maratoną su visa karine amunicija įveikė per 4 valandas ir 36 minutes.

17:53 Vienoje iš krypčių, operatyvinės-taktinės grupės „Vostok“ atsakomybės zonoje, Rusijos fašistų kariuomenė patyrė didelių nuostolių.

Priešas, bėgdamas iš mūšio lauko, paliko ne tik karių lavonus, bet ir išlikusią techniką, ginklus, amuniciją.

17:47 Volodymyras Zelenskis aplankė Ukrainos gynėjus, kurie buvo sužeisti mūšiuose už Charkovą, Černigovą, Gostomelį, taip pat susirėmimuose su priešiškomis sabotažo ir žvalgybos grupėmis.

17:41 Dėl rusų žiaurumų Kijevo srityje prezidentas Volodymyras Zelenskis priekaištavo NATO, kad ji vilkino Ukrainos kvietimą prisijungti prie Aljanso ir griežtai kreipėsi į rusų motinas, sakydamas, kad jos užaugino žudikus.

17:24 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė dekretą dėl generolo majoro karinio laipsnio suteikimo Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovui Kirilui Budanovui.

17:13 Baltarusijos Gomelio srityje, esančioje pasienyje su Ukraina, atgabenama vis daugiau rusiškos technikos, kuri gali rodyti ne Rusijos karių išvedimą, o jų rotaciją. Apie tai rašo Baltarusijos fotografas ir tinklaraštininkas Antonas Motolko.

17:10 Oro vadavietė „Centras“ praneša, kad okupantai pradėjo raketų smūgius Vasilkove.

Rusijos kariai taip pat pateko į štabo pastatą, kuris jau buvo sunaikintas. Kai kurios raketos buvo numuštos oro gynybos sistemomis.

17:08 Ukrainos žiniasklaidos centro „Ukravtodor“ vadovo pirmasis pavaduotojas Andrijus Ivko praneša, kad iki šiol sunaikinta 13 proc. Ukrainos kelių ir virš 300 tiltų.

17:06 Pagautas virš Iziumo numušto Rusijos lėktuvo pilotas.

UNIAN
Paugautas pilotas.

16:50 Konotopo regionas (Sumų sritis) buvo išvaduotas nuo įsibrovėlių. Tai paskelbė liaudies deputatas Aleksandras Kačura. Oficialaus patvirtinimo kol kas nėra.

16:41 Vietinis Bučos pareigūnas pranešė, kad rasta masinė kapavietė su 57 asmenų palaikais.

16:38 Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas ir Ukrainos delegacijos derybose su Rusijos Federacija narys Michailas Podoliakas mano, kad šiuo metu Ukrainai rengiamos saugumo garantijos naujo karo atveju turėtų apimti: neskraidymo zonos įvedimą ir reikalingų ginklų tiekimą.

16:37 Černigovo meras Vladislavas Atrošenko pranešė, kad okupantai sunaikino 70 proc. miesto, verslas neveikia, biudžete nėra pajamų.

16:13 Beveik 40 000 Mariupolio gyventojų įsibrovėliai išvežė į „DPR“ arba į Rusiją, praneša ombudsmenė Liudmila Denisova.

15:58 128 atskira kalnų puolimo Užkarpatės brigada – Užkarpatės legionas skelbia, kad per susirėmimą su Rusijos okupantais Ukrainos kariai užgrobė šarvuotąjį transporterį, kuriame rado iš vietos gyventojų pavogtus pinigus ir įrangą.

15:30 Chersone įvyko mitingas prieš okupantus. Žmonės skandavo „vieninga Ukraina“.

14:22 Kitos trys savaitės Ukrainos kare bus lemiamos, teigia JAV generolas Benas Hodgesas.

Jau atsargoje esantis, tačiau autoritetingas karininkas teigia, kad artimiausios 20 dienų turės lemiamą poveikį Kremliaus sprendimui, kada vertėtų nutraukti karinius veiksmus.

„Jei mes nepadėsime įveikti Rusijos dabar, vėliau tam prireiks mėnesių, Rusija toliau nuleidinės kraują Ukrainai. Tačiau, jei įveiksime Rusiją dabar, galėsime pereiti prie derybų daug greičiau – teigia B. Hodgesas.

13:56 BNS: Civilių žudymas Ukrainos sostinės Bučos priemiestyje buvo „tyčinės žudynės“, po skubaus rusų pajėgų atsitraukimo iš Kyjivo srities sekmadienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

„Žudynės Bučoje buvo tyčinės. Rusai siekia sunaikinti tiek ukrainiečių, kiek tik gali. Privalome sustabdyti juos ir juos išspirti. Reikalauju naujų triuškinančių G-7 sankcijų DABAR“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

12:40 Ukrainiečiai teigia perėmę Pripetės kontrolę. Jei pastarieji teiginiai teisingi, Ukraina kontroliuoja teritorijas, esančias šalia Baltarusijos teritorijos.

12:19 Ukrainiečiai praneša Iziumo apylinkėse pašovę rusų kovinį lėktuvą. Teigiama, kad vyksta pilotų paieškos.

12:17 Ukrainiečių teigimu, rusų kariuomenės gyvosios jėgos nuostoliai jau siekia 18 tūkst. nukautų karių. Kartu rusai prarado 644 tankus.

12:08 Pirminiais duomenimis, bombarduotoje Odesoje žmonių aukų nėra. Pranešama, kad taikytasi į miesto infrastruktūrai svarbius objektus.

12:05 Netoli Chersono esančiame Kachovkos miestelyje gyventojai surengė mitingą už laisvą Ukrainą, prieš okupantus. Tačiau Rusijos kariai protestuotojus ėmė vaikyti šūviais ir granatomis.

11:25 BNS praneša, kad Ukraina skelbia atgavusi Kyjivo srities kontrolę, rusų kariams traukiantis iš aplink sostinę ir Černihivą esančių teritorijų.

Taip pat pranešama, jog fiksuojama vis daugiau įrodymų apie rusų galimai vykdytus civilių žudymus okupacijos laikotarpiu.

AFP žurnalistai praneša vienoje Bučos – Kyjivo priemiesčio – gatvėje matę mažiausiai 20 kūnų. Visi žmonės buvo apsirengę civiliai. Taip pat netoliese esančiame kaime buvo rastas ir dingusio fotografo kūnas.

Trys iš šių žmonių buvo rasti šalia dviračių, o kiti – šalia kulkų suvarpytų ir suknežintų automobilių. Vieno žmogaus rankos buvo balta medžiagos skiaute surištos už nugaros. Vyras buvo nušautas, o šalia jo kūno gulėjo atvertas ukrainietiškas pasas, nurodė AFP žurnalistai.

10:44 Netoli Charkivo esantis Iziumo miestas, kuriam pastaruoju metu teko nemažai okupantų dėmesio, yra didžiąja dalimi sugriautas, teigia ukrainiečiai. Anot vietinės valdžios, po rusų kariuomenės apšaudymų sugriauti maždaug 80 procentų gyvenamųjų namų.

Miesto atstovų teigimu, Iziume ir aplinkinėse gyvenvietėse yra įstrigę nuo 15 iki 20 tūkst. civilių, kuriems reikia humanitarinės pagalbos.

Telegram nuotr.
Sugriautas Iziumas.

08:53 Naujienų agentūra BNS praneša, kad Odesoje driokstelėjo keletas sprogimų, sukėlusių gaisrus. Sprogimai nugriaudėjo maždaug 6 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, kaip manoma, pramoninėje strateginio Juodosios jūros uostamiesčio dalyje.

08:51 Karas Ukrainoje pareikalavo pirmųjų žinomų lietuvių aukų – Mariupolyje žuvo 45 metų režisierius Mantas Kvedaravičius.

Lietuvis žuvo labiausiai Rusijos kariuomenės niokojamame Ukrainos mieste Mariupolyje. Į automobilį, kuriame važiavo M. Kvedaravičius, pataikė raketa. Režisieriaus gyvybę dar bandyta gelbėti, jis buvo išgabentas į ligoninę, tačiau mirė.

Vytenis Jurevičius
Mantas Kvedaravičius.
2022 04 03 08:55
Spausdinti