Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


PASAULIS 2024
Kas toliau? Palestiniečių teritorijų perspektyvas lems trys veiksniai
Greggas Carlstromas
Scanpix
Palestiniečiai žvelgia pro pasienio su Egiptu tvorą Rafoje.

Daugiau kaip dešimtmetį gyvenimas Palestinos teritorijose buvo skausmingai statiškas. Okupuotą Vakarų Krantą valdė korumpuoti „Fatah“ nacionalistai, o blokuojamą Gazą – korumpuoti „Hamas“ islamistai.

Vakarų Kranto gyventojai kentė kasdienes okupacines skriaudas, o Gazoje – retkarčiais kylančius trumpus karus ir ilgesnius laikotarpius, kai gyvenimas buvo ramus, bet varganas. Nebuvo pažangos siekiant dviejų valstybių sprendimo, kaip ir dviejų susvetimėjusių palestiniečių grupių susitaikymo.

Viskas pasikeitė 2023-iaisiais. Dar prieš spalio 7-ąją Vakarų Kranto palestiniečiams tai buvo daugiausia mirčių per visą žinomą istoriją atnešę metai. O tada, tykų rudens rytą, „Hamas“ kovotojai per sieną įsiveržė į Izraelį ir išžudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugumą civilių. Izraelis iškart paskelbė karą. Tūkstančiai antskrydžių, o vėliau ir sausumos puolimas nusiaubė Gazą ir pražudė daugiau palestiniečių nei bet kuriame kare nuo 1948 m.

2024-ieji pakeis palestiniečių gyvenimą taip, kaip jis nesikeitė nuo 2007 m., kai „Hamas“ užgrobė Gazos kontrolę. Neįmanoma prognozuoti, kaip viskas susiklostys, bet prie rezultato daug prisidės trys svarbūs veiksniai.

2024 01 16 08:00
Spausdinti