Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


POKYČIAI JAPONIJOJE
Kas yra naujasis Japonijos premjeras Sh. Ishiba?
IQ
Scanpix
Naujasis Japonijos premjeras Sh. Ishiba.

Japonijos premjerui Fumio Kishidai prieš daugiau nei mėnesį paskelbus apie pasitraukimą iš posto, jo vietą nuo spalio 1 d. užėmė Shigeru Ishiba. Ką apie jį žinome?

Penktadienį Sh. Ishibą premjeru išrinko jo ir F. Kishidos partija, Liberalai Demokratai (LDP). 67-erių politikas toli gražu nėra naujokas politikoje. Nuo 1986-ųjų Sh. Ishiba buvo Japonijos Atstovų Rūmų narys, 2007–2008 m. buvo gynybos, 2008–2009 m. – žemės ūkio, miškų ir žuvininkystės ministru, 2012–2014 m. dirbo LDP generaliniu sekretoriumi. Tradiciškai 2024-aisiais, paskirtas premjeru, jis taip pat tapo LDP prezidentu. Sh. Ishibos šeima Japonijoje yra žinoma politikoje, jo tėvas Jiro Ishiba buvo Totorio prefektūros gubernatoriumi, vėliau – vidaus reikalų ministru.

Įdomus faktas – Sh. Ishiba yra protestantas. Japonijoje šią krikščionybės šaką išpažįstančių gyventojų, 2020 m. duomenimis, yra 0,45 proc.

Prieš pergalingą penktadienį Sh. Ishiba premjeru bandė tapti dar keturis kartus – visus nesėkmingai. Anksčiau prieš pagrindinę partijos politiką pasisakęs jos narys penktadienį savo kolegų atsiprašė ir silpna persvara laimėjo vidinius rinkimus prieš konservatyvesnę nacionalistę Sanae Takaichi. Sh. Ishibos santykiai su LDP nariais išlieka sudėtingi, jį labiau palaiko eiliniai partijos nariai, o ne vadovybė.

Tris knygas per dieną perskaitantis ir laisvalaikiu lėktuvų bei traukinių modeliukus statantis politikas šalies vairą (Japonijos aukščiausioji valdžia yra imperatorius, bet praktiškai jis neturi beveik jokių galių, panašiai, kaip Jungtinės Karalystės monarchai) perima sudėtingu laikotarpiu – LDP populiarumas yra kritęs į žemumas, jau kelis dešimtmečius stagnuojanti ekonomika šlubuoja, Kinija kelia vis didesnę grėsmę.

Sh. Ishibos žadama politika sutinkama nevienareikšmiškai – jis pasisako už branduolinės energetikos atsisakymą, ekonominės, karinės ir politinės priklausomybės nuo JAV mažinimą, sakydamas, kad šiuo metu abiejų šalių partnerystė yra nelygi. Tiesa, siekdamas laimėti partijos rinkimus politikas savo toną švelnina. Naujasis premjeras ketina kovoti su defliacija, didinti atlyginimus, kelti mokesčius korporacijoms, dėti pagrindą naujai Pietryčių Azijos valstybių politinei kooperacijai.

Pranešama, kad Sh. Ishiba, antradienį oficialiai paskelbtas naujuoju Japonijos premjeru, spalio 27 d. ketina šaukti naujus Atstovų Rūmų rinkimus.

2024 10 01 06:30
Spausdinti