Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RINKIMAI GRAIKIJOJE
Katastrofos kaina
IQ
Shutterstock
Iš protestų – prie urnų.

Graikijos ministro pirmininko Kyriako Mitsotakio vyriausybei susiduriant su visuotiniu nepasitenkinimu dėl vasario mėnesį įvykusios traukinių katastrofos, nusinešusios 57 gyvybes, gegužės 21 d. šalyje bus rengiami pirmalaikiai parlamento rinkimai.

Konservatorių vyriausybės įgaliojimai baigsis liepos pradžioje. Pasak vietos žiniasklaidos, rinkimai buvo planuoti balandį, tačiau didžiausia geležinkelio avarija Graikijos istorijoje sukėlė kelias savaites trukusius protestus ir sudavė didžiulį smūgį ministro pirmininko ir jo partijos reitingams. Todėl nuspręsta rinkimus atidėti, galbūt manant, kad rinkėjų pyktis atlėgs. Tačiau avarija ne vienintelė vyriausybės juoda dėmė – reputacijai pakenkė politinis skandalas, kai paaiškėjo, kad slaptosios tarnybos klausėsi opozicijos pokalbių. Graikiją taip pat kamuoja aukšta infliacija, augančios maisto kainos.

Balsavimas vyks pagal naują proporcinio atstovavimo sistemą, todėl nė vienai partijai nebus lengva užsitikrinti daugumą, reikės antrojo turo, po kurio greičiausiai teks eiti į kompromisus – formuoti koaliciją. Nors apklausos rodo, kad K. Mitsotakio „Naujoji demokratija“ pirmauja prieš pagrindinę opozicinę kairiąją partiją „Syriza“, atotrūkis sumažėjo iki 4 proc. Politine turbulencija mėgaujasi marginalios partijos, kurių populiarumas auga, o neapsisprendusių rinkėjų skaičius didėja.

BEREKLAMOS:

2023 05 20 06:40
Spausdinti