Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ANALITIKŲ ĮŽVALGOS
Kiek tvari yra Rusijos ekonomika, šokusi ant karo pramonės bėgių?
ELTA
Freepik
Maskva.

Tikėtina, kad Rusijos padidinta gynybos pramonės gamyba nebus tvari vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu, teigia Vašingtone įsikūręs Karo studijų institutas (ISW), pranešė „Ukrinform“.

Pasak JAV analitikų, Rusija greičiausiai kentės dėl darbo jėgos trūkumo, sumažėjusių ginklų ir įrangos atsargų bei negebėjimo visiškai kompensuoti karinių ir dvejopo naudojimo prekių, kurių dėl sankcijų nebegali įsigyti. Kovo 11 d. „The Wall Street Journal“ (WSJ) pranešė, kad aukšto rango NATO pareigūnas konstatavo, jog Rusija veikiausiai gali išlaikyti dabartines karo pastangas dar dvejus ar penkerius metus.

Pasak WSJ, kai kurie Rusijos duomenys, pavyzdžiui, karinių mašinų gamybos, nerodo skirtumo tarp naujai pagamintų ir iš sandėlių paimtų atnaujintų vienetų, pavyzdžiui, senesnių prastesnės kokybės tankų T-62 ir T-54/-55. ISW teigimu, pranešimai apie Rusijos tankų „gamybos“ skaičius pastaraisiais metais daugiausia atspindi iš saugyklų paimtus suremontuotus ir modernizuotus tankus, o ne naujai pagamintus. Neseniai tyrėjai, remdamiesi viešai prieinamais šaltiniais, išanalizavo palydovines nuotraukas ir įvertino, kad nuo 2022 m. Rusija paėmė iš saugyklų po atviru dangumi nuo 25 iki 40 proc., priklausomai nuo modelio, strateginių rezervų.

WSJ pranešė, kad Suomijos bankas padarė išvadą, jog Rusija gali nepajėgti išlaikyti padidėjusios šarvuotos technikos gamybos tempo, nes tai atima darbuotojus ir materialinius išteklius iš kitų Rusijos ekonomikos sektorių. Suomijos bankas taip pat nustatė, jog Rusijos padidėjusi šarvuotos technikos gamyba sutelkta į žemųjų technologijų produktus, tokius kaip plieno gaminiai, ir kad Rusija vis dar priklausoma nuo aukštųjų technologijų, pavyzdžiui, puslaidininkių, tiekimo iš užsienio.

Karališkojo jungtinių tarnybų instituto (RUSI) ekspertai pranešė, kad šiuo metu Rusija turi sandėliuose maždaug tris milijonus senų artilerijos sviedinių, bet dauguma jų yra prastos būklės. RUSI ir kitų Vakarų analitikų vertinimu, dabar Rusijos pagaminamos amunicijos nepakanka karui Ukrainoje, todėl Rusija greičiausiai ir toliau pasikliaus partnerių tiekimais.

2024 03 12 15:07
Spausdinti