Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV IR KINIJA
Kinija kritikuoja JAV ir Taivano derybas dėl prekybos
BNS
Pexels
Taipėjus.

Kinija ketvirtadienį pareiškė „griežtai nepritarianti“ prekybos deryboms tarp Jungtinių Valstijų ir Taivano, Taibėjui ir Vašingtonui paskelbus apie naują iniciatyvą plėsti ekonominius ryšius.

Kinija laiko Taivaną neatsiejama savo teritorijos dalimi ir priešinasi Taibėjaus dalyvavimui bet kokiuose tarptautiniuose forumuose, įskaitant Ramiojo vandenyno regiono prekybos susitarimą.

„Kinija... nepritaria jokiai oficialių mainų tarp bet kokios šalies ir Taivano regiono formai, įskaitant derybas ir bet kokių ekonominių bei prekybinių susitarimų, turinčių suverenų atspalvį ir oficialų pobūdį, pasirašymą“, – sakė Prekybos ministerijos atstovas Gao Fengas.

Vašingtonas siekia didinti savo įtaką regione ir atsverti Pekino įtaką, o abiem partijoms priklausantys JAV įstatymų leidėjai spaudžia prezidentą Joe Bideną plėsti ryšius su Taivanu.

Jungtinės Valstijos ir Taivanas derybas, turinčias pagilinti jų prekybos ryšius, trečiadienį pradėjo akivaizdžiai mesdami iššūkį Pekinui.

Vadinamoji JAV ir Taivano XXI šimtmečio prekybos iniciatyva (US-Taiwan Initiative on 21st-Century Trade) pradėta po J. Bideno praeitą savaitę paskelbto susitarimo su 12-a Azijos ekonomikų. Taivanas į jį nebuvo įtrauktas.

Kaip ir per ankstesnį procesą, diskusijos su Taivanu neapims muitų arba prieigos prie rinkų – klausimų, kuriems būtų reikalingas Kongreso pritarimas, sakė JAV pareigūnai.

„Abi pusės sparčiai dirbs... kad parengtų ambicingą planą deryboms dėl plačių susitarimų, įskaitant aukšto lygio įsipareigojimus ir ekonomiškai reikšmingus rezultatus“, – sakoma JAV prekybos atstovo biuro (USTR) pranešime.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 02 14:05
Spausdinti