Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


KINIJA
Kinija neigia trukdžiusi G 20 deryboms dėl klimato kaitos
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Kinija trečiadienį paneigė pranešimus, kad praėjusią savaitę trukdė Didžiojo dvidešimtuko (G 20) aplinkos ministrų diskusijoms dėl klimato kaitos, ir pareiškė apgailestaujanti, kad jiems nepavyko pasiekti susitarimo.

Praėjusią savaitę Indijoje vykusiose derybose, surengtose prieš šių metų klimato kaitos konferenciją COP28 Dubajuje, nepavyko susitarti dėl atsinaujinančiosios energijos naudojimo patrigubinimo.

Prancūzijos aplinkos ministras Christophe'as Bechu naujienų agentūrai AFP sakė, kad diskusijos su Kinija, Saudo Arabija ir Rusija buvo sudėtingos.

Vienas šaltinis laikraščiui „Financial Times“ teigė, kad Kinija, kuri į aplinką išmeta daugiausia anglies dvideginio pasaulyje, taikė žlugdančią taktiką diskusijoms blokuoti.

Tačiau Kinijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį atkirto, kad tokie pranešimai visiškai prieštarauja faktams.

Susitikime pasiektas teigiamas ir subalansuotas rezultatas, sakoma ministerijos pareiškime, kurį parašė neįvardytas atstovas.

„Tačiau kai kurios šalys trukdė keldamos geopolitinius klausimus, todėl susitikime nepavyko priimti komunikato. Kinija dėl to apgailestauja“, – teigiama pareiškime nepateikiant detalių.

Susitikimas Čenajuje įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai grupės, kuriai tenka daugiau kaip 80 proc. pasaulio BVP ir išmetamo anglies dvideginio kiekio, energetikos ministrai per derybas Goa valstijoje nesugebėjo susitarti dėl iškastinio kuro atsisakymo pasaulinėje energetikoje plano.

Tai buvo laikoma smūgiu klimato kaitos švelninimo pastangoms, nors klimato ekspertai kaltina rekordinę pasaulinę temperatūrą dėl potvynių, audrų ir karščio bangų didėjimo.

Pagrindinės naftos tiekėjos baiminasi, kad drastiškas klimato kaitos švelninimas paveiks jų ekonomiką. Dėl pažangos nebuvimo per derybas Goa buvo kaltinamos Rusija ir Saudo Arabija.

2023 08 02 10:59
Spausdinti