Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KINIJA
Kinija pasmerkė Vokietijos parlamentarų vizitą į Taivaną
BNS
Scanpix
Marie-Agnes Strack-Zimmermann ir You Si-kun.

Kinija pirmadienį pasmerkė aukšto rango parlamentarų delegacijos iš Berlyno vizitą į Taivaną ir užsiminė apie Vokietijos istoriją, kurią pavadino skaudžia, turėdama omenyje šios šalies karo laikų patirtį.

Vokietijos įstatymų leidėjų grupė pirmadienį atvyko į savivaldžią salą prieš, kaip numatoma, vėliau šiais metais įvyksiantį ministrų vizitą, o vienas delegacijos narys vis dažnesnį Pekino žvanginimą ginklais Taivano atžvilgiu pavadino nepriimtinu.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pasmerkė šį vizitą.

„Pagrindinė Taivano problemos priežastis yra būtent ta, kad pasaulyje buvo paplitę džiunglių įstatymas, hegemonizmas, kolonializmas, militarizmas ir nacionalizmas, o Kinija nuo jų labai nukentėjo“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas.

„Vokietija šiuo atžvilgiu (patyrė) gilią ir skaudžią istorinę pamoką, – pridūrė jis. – Raginame šiuos Vokietijos politikus nuoširdžiai laikytis vienos Kinijos principo.“

Kinija demokratinį Taivaną laiko savo teritorija ir yra pažadėjusi vieną dieną salą susigrąžinti, prireikus – jėga.

Vadovaujant prezidentui Xi Jinpingu, Pekinas Taivano atžvilgiu padidino karinį, ekonominį ir diplomatinį spaudimą, nes dabartinė taivaniečių išrinkta vyriausybė salą jau laiko suverenia valstybe, o ne „vienos Kinijos“ dalimi.

Į Taibėjų atvykę deputatai yra iš verslui palankios Laisvųjų demokratų partijos (FDP) – Vokietijos koalicinės vyriausybės jaunesniosios partnerės.

Keturių dienų vizitas yra „solidarumo ženklas“ su demokratija, kurią Rytų Azijos milžinė laiko savo teritorijos dalimi, naujienų agentūrai AFP sakė Vokietijos parlamento gynybos komiteto pirmininkė ir delegacijos vadovė Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

Anot jos, grupė susitiks su „aukšto rango politikos, pilietinės visuomenės ir kariuomenės atstovais“, taip pat aptars dabartinę „grėsmę keliančią situaciją“.

„Po Putino ateina Xi Jinpingas“

Pirmieji vokiečių susitikimai pirmadienį vyko su kolegomis Taivano įstatymų leidėjais.

FDP atstovas Johannesas Vogelis apibūdino salos padėtį kaip „labai sudėtingą“ ir sakė, kad tiek Vokietija, tiek Europa „remia vienos Kinijos politiką“.

„Tačiau tai paminėjus,.. mes remiame Taivaną, kai reikia aiškiai parodyti, kad Pekino karinė agresija ir karinės agresijos grėsmė yra nepriimtina“, – sakė jis įstatymų leidėjams.

„Norime, kad mūsų apsilankymą čia taip pat laikytumėte paramos gestu“, – pridūrė jis.

Po šios kelionės per kelis ateinančius mėnesius Taivane turėtų apsilankyti ir Vokietijos švietimo ministrė Bettina Stark-Watzinger, taip pat priklausanti FDP, sakė naujienų agentūros AFP šaltiniai.

Tai būtų pirmasis Vokietijos ministrų kabineto nario vizitas Taivane per 26 metus.

Prieš kelionę J. Vogelis sakė, kad po Rusijos invazijos į Ukrainą reikia remti Taibėjų, nes Xi Jinpingas taip pat gali sukelti panašų karą.

„Po (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino ateina Xi Jinpingas, – AFP sakė jis. – Į autokratus turime žiūrėti rimtai ir tiesiogine to žodžio prasme.“

Du vyresnieji FDP deputatai taip pat perspėjo, kad Vokietija netaptų pernelyg ekonomiškai priklausoma nuo Kinijos, kuri 2021-aisiais buvo didžiausia jos prekybos partnerė.

„Jei tapsime ekonomiškai priklausomi nuo autokratinių valstybių, mums tai tikrai nebus į naudą“, – sakė M. A. Strack-Zimmermann, pabrėždama pastarąją Vokietijos patirtį su Rusija, nuo kurios gamtinių išteklių ji tapo priklausoma dar iki Maskvos karo prieš Ukrainą.

Kinija nuolat priešinasi oficialioms santykių su Taivanu išraiškoms ir su didėjančiu įtūžiu reaguoja į Vakarų politikų sujudimą rengiant vis dažnesnius vizitus į salą.

Praėjusiais metais įtampa sustiprėjo – Pekinas, protestuodamas prieš rugpjūtį įvykusį tuometinės JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą Taivane, padidino karinį spaudimą ir pradėjo didžiausias per pastaruosius dešimtmečius karines pratybas.

2023 01 09 15:57
Spausdinti