Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KINIJA
Kinija suėmė BBC žurnalistą, nušvietusį protestus prieš COVID-19 apribojimus
BNS
Pixabay
Asociatyvi nuotrauka.

Britų transliuotojas BBC sekmadienį pranešė, kad vienas iš jo žurnalistų Kinijoje buvo suimtas ir sumuštas policijos, kai nušvietė itin retus protestus prieš šalyje vykdomą nulinio COVIDo politiką.

Sekmadienį didžiuosiuose Kinijos miestuose šimtai žmonių išėjo į gatves ir išreiškė visuomenės nepasitenkinimą valstybe.

„BBC yra labai susirūpinęs dėl elgesio su mūsų žurnalistu Edu Lawrence'u, kuris buvo suimtas ir surakintas antrankiais, nušviesdamas protestus Šanchajuje“, – sakoma transliuotojo pareiškime.

Pasak BBC, šalyje akredituotas žurnalistas E. Lawrence'as buvo sulaikytas kelioms valandoms, per kurias policija jį mušė ir spardė kojomis. Vėliau jis buvo paleistas.

Pirmadienį E. Lawrence'as tviteryje padėkojo savo sekėjams ir pridūrė, kad, jo manymu, „bent vienas vietos pilietis buvo suimtas po to, kai bandė sutrukdyti policijai mane mušti“.

Vėliau žurnalistas grįžo į protesto vietą, kaip matyti iš vaizdo įrašų, kuriuos jis paskelbė savo „Twitter“ puslapyje.

„Labai neramu, kad vienas iš mūsų žurnalistų buvo taip užpultas, vykdydamas savo pareigas“, – sakoma pareiškime.

„Iš Kinijos valdžios nesulaukėme jokio oficialaus paaiškinimo ar atsiprašymo, išskyrus vėliau jį paleidusių pareigūnų teiginį, kad jie jį suėmė dėl jo paties gerovės, jei jis nuo minios užsikrėstų COVID-19“, – priduria BBC.

„Nemanome, kad tai patikimas paaiškinimas“, – teigiama pareiškime.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pareiškė, kad E. Lawrence'as neprisistatė esąs žurnalistas.

„Remiantis tuo, ką sužinojome iš atitinkamų Šanchajaus valdžios institucijų, jis neprisistatė esąs žurnalistas ir savanoriškai nepateikė savo spaudos kredencialų“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas, teigdamas, kad tarptautinė žiniasklaida, būdama Kinijoje, turi „laikytis Kinijos įstatymų ir reglamento“.

Jungtinės Karalystės vyriausybės ministras pirmadienį pasmerkė kinų policijos veiksmus kaip „nepriimtinus“ ir „keliančius susirūpinimą“.

„Kad ir kas nutiktų, spaudos laisvė turėtų būti šventa“, – LBC radijui sakė verslo sekretorius Grantas Shappsas.

2022 11 28 09:01
Spausdinti