Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


JAV IR KINIJA
Kinija tikisi, kad Vašingtonui ir Pekinui pavyks racionaliau spręsti nesutarimus
BNS
Scanpix
Chuckas Schumeris ir Wang Yi.

Kinijos vyriausiasis diplomatas pirmadienį susitikęs su vizito atvykusiais įtakingais JAV įstatymų leidėjais pareiškė, jog tikisi, kad Vašingtonas ir Pekinas sugebės racionaliau spręsti tarpusavio nesutarimus.

JAV Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris atvyko į Pekiną siekdamas mažinti įtampą tarp JAV ir Kinijos. Jis atvyko vadovaudamas šešių žmonių komandai, kuri, kaip pranešama, siekia susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi, susitikęs su Ch. Schumeriu, JAV delegacijai išreiškė viltį, kad šis vizitas padės abiem šalims „racionaliau spręsti esamus nesutarimus ir grąžins abiejų šalių santykius į sveiko vystymosi kelią.“

Susitikimo metu Wang Yi taip pat išreiškė viltį, kad po šio vizito delegacija galės geriau suprasti Kiniją.

JAV pareigūnas padėkojo Kinijos delegacijai už svetingumą ir pažymėjo, kad vizito metu norėtų iškelti keletą Vašingtonui ypač svarbių klausimų.

Anot jo, svarbiausias JAV delegacijos tikslas – užtikrinti vienodas sąlygas JAV įmonėms ir darbuotojams.

Ch. Schumeris pridūrė, kad „kitas šio vizito tikslas – patraukti atsakomybėn Kinijoje įsikūrusias bendroves, kurios tiekia mirtinas chemines medžiagas, sukėlusias fentanilio krizę JAV“. Amerikiečių delegacija taip pat siekė užtikrinti, kad Kinija neremtų Rusijos karo prieš Ukrainą.

Ch. Schumeris pažymėjo, kad tarp Vašingtono prioritetų yra ir žmogaus teisių skatinimas.

Senato daugumos lyderis taip pat sakė, kad jį labai nuvylė Kinijos užsienio reikalų ministerijos sekmadienį paskelbtas pareiškimas dėl didėjančio smurto tarp Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“.

Pekinas sekmadienį paragino abi puses laikytis ramybės ir nedelsiant nutraukti ugnį.

Kinija aiškiai nepasmerkė „Hamas“ išpuolio, per kurį Izraelyje žuvo šimtai žmonių, o paragino rasti dviejų valstybių sprendimą, kad būtų nutrauktas smurtas.

„Pastarosiomis dienomis Izraelyje vykstantys įvykiai yra siaubingi“, – teigė Ch. Schumeris.

„Raginu Jus ir Kinijos žmones palaikyti Izraelio tautą ir pasmerkti šiuos bailus ir žiaurius išpuolius“, – sakė jis. – Užsienio reikalų ministerijos pareiškimu (...) neparodyta jokios užuojautos ar paramos Izraeliui šiais sunkiais, neramiais laikais.“

Šeštadienį R. Schumeris susitikęs su valdančiosios Komunistų partijos Šanchajaus skyriaus vadovu Chen Jiningu pabrėžė, kad Vašingtonas nesiekia atskirti JAV ir Kinijos ekonomikų.

Tai naujausias aukšto rango JAV pareigūno vizitas į Kiniją, Vašingtonui stengiantis sumažinti pastaraisiais metais su Pekinu kilusią įtampą dėl įvairių klausimų – nuo prekybos iki žmogaus teisių.

Anksčiau šiais metais Kinijoje lankėsi JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, JAV iždo sekretorė Janet Yellen, JAV prekybos sekretorė Gina Raimondo ir amerikiečių klimato pasiuntinys Johnas Kerry.

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pareiškė, kad lapkritį San Franciske galbūt susitiks su Xi Jinpingu, Vašingtonui ir Pekinui stengiantis atkurti ryšius. Tačiau jis pridūrė, kad kol kas nieko nenumatyta.

2023 10 09 11:30
Spausdinti