Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Kinija žada nesiųsti ginklų Rusijai
ELTA
Scanpix
A. Baerbock Pekine.

Kinijos vyriausybė pabrėžė, kad nei dabar, nei ateityje netieks Rusijai ginklų ir neparems tebesitęsiančios Maskvos invazijos į Ukrainą.

„Mes netiekiame ir netieksime ginklų konflikto šalims“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas po Pekine beveik dvi valandas trukusių derybų su Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena Baerbock.

Jis taip pat teigė, kad dvejopos paskirties prekės, kurios gali būti naudojamos tiek civiliniams, tiek kariniams tikslams, kontroliuojamos įstatymų. Kinijos vaidmuo dėl Ukrainos yra skatinti susitaikymą ir taikos derybas, sakė Qin Gangas. „Mes nepilsime žibalo į ugnį“, – sakė jis, taip nuskambėjo oficialus jo žodžių vertimas.

Prieš tai Vokietijos ministrė A. Baerbock paragino Kiniją smarkiau paspausti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nutraukti karą Ukrainoje. Ji sakė, kad Kinijos lyderio Xi Jinpingo vizitas į Maskvą parodė, kad jokia kita šalis neturi didesnės įtakos Rusijai nei Kinija.

„Sprendimas, kaip panaudoti šią įtaką, tiesiogiai atsiliepia svarbiausiems Europos interesams“, – sakė A. Baerbock. Jos žodžiais, taip, kaip Kinija sėkmingai įsitraukė sutaikant Iraną ir Saudo Arabiją, tikimasi, kad ji paskatins Rusiją pagaliau nutraukti agresiją Ukrainoje ir imtis taikaus konflikto sprendimo.

A. Baerbock pridūrė, kad Kinija yra nuolatinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė, todėl turi ir ypatingą atsakomybę. Ji taip pat sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kaip visiems žinoma, turi galimybę bet kada sustabdyti Rusijos agresiją.

Be to, labai svarbu „neleisti tiekti ginklų Rusijai ir dar labiau pailginti šią agresiją, o taip pat neleisti, kad dvejopos paskirties prekės būtų panaudotos karui“.

2023 04 14 12:51
Spausdinti