Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA IR KINIJA
Kinijos gynybos ministras per susitikimą su V. Putinu gyrė tvirtus ryšius su Rusija
BNS
Scanpix
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Kinijos gynybos ministras Li Shangfu.

Kinijos gynybos ministras Li Shangfu sekmadienį per Kremliuje įvykusį susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu gyrė Pekino ryšius su Maskva.

„Mūsų ryšiai labai stiprūs. Jie pranoksta Šaltojo karo laikų karinius ir politinius aljansus... Jie labai stabilūs“, – sakė Kinijos ministras. Išverstus jo žodžius citavo Rusijos televizija.

Pasak Li Shangfu, jau prasidėjo nauja Rusijos ir Kinijos santykių era.

„Tai mano pirmas užsienio vizitas nuo to laiko, kai perėmiau Kinijos gynybos ministro pareigas. Tam pasirinkau būtent Rusiją, kad pabrėžčiau mūsų dvišalių ryšių ypatingą pobūdį ir strateginę svarbą“, – sakė jis.

Li Shangfu taip pat sakė, kad Pekinas nori toliau stiprinti strateginį komunikavimą tarp Kinijos ir Rusijos kariuomenių, nurodoma Kinijos gynybos ministerijos pranešime.

Per susitikimą, kuriame taip pat dalyvavo Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, V. Putinas sveikino Rusijos ir Kinijos karinį bendradarbiavimą.

„Taip pat aktyviai dirbame per karinius departamentus, reguliariai keičiamės naudinga informacija, bendradarbiaujame karinėje techninėje srityje, vykdome bendras pratybas“, – sakė V. Putinas.

„Tai, be abejo, yra dar viena svarbi sritis, stiprinanti išimtinai pasitikėjimu grindžiamą, strateginį mūsų santykių pobūdį“, – pridūrė jis.

Iki balandžio 19-osios truksiantis Li Shangfu vizitas Rusijoje surengtas po praėjusį mėnesį įvykusio Kinijos lyderio Xi Jinpingo oficialaus vizito Maskvoje.

Per dvi derybų dienas V. Putinas ir Xi Jinpingas gyrė jų šalių santykių „naują erą“ ir aptarė Pekino pasiūlymus dėl karo Ukrainoje užbaigimo.

Maskva ir Pekinas pastaraisiais metais stiprina bendradarbiavimą, norėdami atsverti JAV dominavimą pasaulyje. V. Putinui pernai vasarį pradėjus didelio masto invaziją į Ukrainą, Rusijos ir Kinijos partnerystė tapo dar glaudesnė.

Kinija bando vaizduoti save kaip neutralią Rusijos karo Ukrainoje klausimu, bet Vašingtonas kaltina Pekiną galvojant apie ginklų eksportą į Rusiją.

2023 04 17 09:53
Spausdinti