Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KINIJA
Kinijos komunistų vadovybė pradeda susitikimą, turintį sutvirtinti Xi Jinpingo pozicijas
BNS
Scanpix
Xi Jinpingas.

Kinijos valdančiosios Komunistų partijos vadovybė pirmadienį prasidėjo svarbų susitikimą, turintį dar labiau įtvirtinti prezidento Xi Jinpingo valdžią.

Maždaug 400 partijos įtakingo Centro komiteto narių susirinko Pekine į keturių dienų plenarinį posėdį, kuris, kaip ir visi itin didelio slapumo besilaikančios Kinijos vadovybės susitikimai, rengiamas už uždarų durų.

Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad Xi Jinpingas atidarė plenarinį posėdį pristatydamas darbo ataskaitą ir pateikdamas „paaiškinimus dėl rezoliucijos apie svarbius pasiekimus bei istorinę patirtį“ per 100 metų partijos istoriją.

Rezoliucija padės pamatus kitais metais vyksiančiam valdančiosios partijos 20-ajam suvažiavimui, kuriame Xi Jinpingas, kaip tikimasi, paskelbs, jog dirbs trečią kadenciją, įtvirtindamas savo, kaip įtakingiausio Kinijos lyderio po Mao Zedongo, statusą.

Valstybinė žiniasklaida prieš šios savaitės susitikimą žarstė liaupses Xi Jinpingui ir jo vadovavimui. „Xinhua“ paskelbė, kad prezidentas yra „giliamintis žmogus, paveldėjęs palikimą, bet nebijantis imtis naujovių, žmogus su į ateitį orientuota vizija, visiškai atsidavęs savo darbui“.

Xi Jinpingas daugelio laikomas įtakingiausiu šalies lyderiu po Kinijos Liaudies Respublikos įkūrėjo Mao Zedongo. Atėjęs į valdžią jis ėmėsi griežtų kovos su korupcija priemonių, represijų tokiuose regionuose, kaip Sindziangas, Tibetas bei Honkongas, ir vykdo vis agresyvesnę užsienio politiką.

Jis sukūrė valdžios kultą, nutildydamas kritiką, pašalindamas iš kelio varžovus ir pristatydamas savo politinę teoriją, žinomą pavadinimu „Xi Jinpingo mintys“ ir skirtą moksleiviams bei studentams.

Chrisas Johnsonas iš Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro (CSIS) tinklalaidei „Sinocism“ sakė, kad nauja rezoliucija gali būti proga Xi Jinpingui „aptvarkyti... tam tikrus dalykus iš praeities, kurie jam nepatinka“, įskaitant praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio ekonominių reformų kraštutinumus.

Xi Jinpingas neseniai pradėjo „bendros gerovės“ kampaniją, kuria siekiama kovoti su gyventojų turto nelygybe ir stiprinti vietinių verslo milžinių priežiūrą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 08 09:05
Spausdinti