Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


GEOPOLITIKA
Kinijos prezidentas pasveikino J. Bideną su pergale JAV prezidento rinkimuose
BNS
Scanpix
Xi Jinpingas.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas trečiadienį pasveikino Joe Bideną laimėjus JAV prezidento rinkimus, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Savo telegramoje Xi Jinpingas rašo, kad abi šalys turėtų „laikytis nekonfliktavimo ir nekonfrontavimo, abipusės pagarbos (ir) abipusiai naudingo bendradarbiavimo dvasios“, siekiant bendrų „kilnių tikslų“ – taikos ir ekonomikos plėtros visame pasaulyje.

Xi Jinpingo pareiškimas buvo išsiųstas praėjus daugiau kaip dviem savaitėms po keleto kitų didžiųjų valstybių sveikinimų J. Bidenui.

JAV ir Kinijos santykiai pastaraisiais mėnesiais buvo itin pašliję: abi galybės ginčijosi dėl įvairių klausimų, įskaitant prekybos karą, kaltinimus šnipinėjimu, žmogaus teisių pažeidimus, žiniasklaidos laisvę ir konkurenciją technologijų srityje.

Abi šalys įnirtingai kritikavo viena kitos atsaką į koronaviruso pandemiją. Vašingtonas kaltino Kiniją neužtikrinant skaidrumo dėl pirminio COVID-19 protrūkio Uhano mieste praeitų metų pabaigoje.

Xi Jinpingas pridūrė, kad „sveika ir stabili JAV ir Kinijos santykių plėtra atitinka abiejų tautų pagrindinius interesus“.

Kinijos viceprezidentas Wang Qishanas taip pat pasveikino išrinktąją JAV viceprezidentę Kamalą Harris (Kamalą Haris), pranešė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pekinas lapkričio 13 dieną pasiuntė neoficialius sveikinimus J. Bidenui ir K. Harris, kelioms didžiosioms valstybėms pasveikinus išrinktąjį prezidentą po lapkričio 3-ąją įvykusių įtemptų rinkimų, kai tapo aišku, jog buvęs viceprezidentas laimėjo keliose svarbiose valstijose.

„Suprantame, kad JAV rinkimų rezultatai bus patvirtinti remiantis JAV įstatymais ir procedūromis“, – tąsyk per įprastą spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Kinijos žiniasklaidos reakcija į J. Bideno pergalę, kai rezultatai buvo patvirtinti anksčiau šį mėnesį, irgi buvo panašiai santūri.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 25 15:11
Spausdinti