Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KINIJA IR RUSIJA
Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi atvyksta į Rusiją
ELTA
Scanpix
Kinijos diplomatijos vadovas Wang Yi.

Kinijos diplomatijos vadovas Wang Yi pirmadienį atvyks į Rusiją su keturių dienų vizitu saugumo derybų, pranešė šalies užsienio reikalų ministerija.

Kinija ir Rusija yra strateginės sąjungininkės, abi šalys dažnai pabrėžia, kad jų partnerystė, ekonominis ir karinis bendradarbiavimas „neturi ribų“. Jų ryšiai tapo dar glaudesni po to, kai Rusija praėjusių metų vasarį įsiveržė į Ukrainą, o Kinija atsisakė kritikuoti karą.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos pirmadienio pareiškime nurodoma, kad „rugsėjo 18-21 dienomis Wang Yi vyks į Rusiją dalyvauti 18-ajame Kinijos ir Rusijos strateginių saugumo konsultacijų raunde“ Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus Nikolajaus Patruševo kvietimu.

Ankstesniame brifinge Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Wang Yi susitiks su ministru Sergejumi Lavrovu ir abu planuoja „sutelkti dėmesį į pastangas stiprinti bendradarbiavimą tarptautinėje arenoje“.

„Bus išsamiai apsikeista nuomonėmis dėl klausimų, susijusių su padėties sureguliavimu Ukrainoje, taip pat dėl būdų užtikrinti stabilumą bei saugumą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – sakė atstovas spaudai.

Kinija stengiasi pateikti save kaip neutralią šalį Ukrainos karo atžvilgiu, tačiau kartu siūlo Maskvai gyvybiškai svarbų diplomatinį ir finansinį gelbėjimo ratą, gilėjant pastarosios tarptautinei izoliacijai. Kita vertus, Kinija vengia atvirai įsitraukti į karinę veiklą ar siųsti Maskvai mirtinų ginklų.

Praėjusį mėnesį Kinijos gynybos ministras Li Shangfu lankėsi Rusijoje ir Baltarusijoje ir paragino glaudžiau bendradarbiauti karinėje srityje.

Pastaraisiais mėnesiais abi šalys vykdė bendrus jūrų ir oro patruliavimus, dėl to Pietų Korėja atsargumo sumetimais dislokavo savo naikintuvus.

Panašu, kad aukšto lygio kontaktai dar labiau suaktyvės, o liepos mėnesį vienas prezidento Vladimiro Putino padėjėjas sakė, kad Rusijos prezidentas planuoja spalį apsilankyti Kinijoje.

Kovo mėnesį prezidentas Xi Jinpingas su valstybiniu vizitu lankėsi Maskvoje ir pareiškė, kad abiejų šalių santykiai įžengia į naują erą.

2023 09 18 08:29
Spausdinti