Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


REPRESIJOS RUSIJOJE
Kodėl V. Putinas taip ir nė karto neištarė žodžio „Navalnas“?
BNS
Kremlin.ru
Vladimiras Putinas.

Pastarąjį dešimtmetį Vladimiras Putinas savo pasisakymuose visada rasdavo būdų išvengti žodžio „Navalnas“.

„Pilietis, kurį paminėjote“, „tas žmogus“ ir „šis ponas“ – tokiomis frazėmis V. Putinas apibūdindavo A. Navalną, atsakydamas į tą patį klausimą apie jį po derybų su Jungtinių Valstijų prezidentu Joe Bidenu Ženevoje 2021 metų birželį.

Tą patį mėnesį duodamas interviu amerikiečių televizijai V. Putino buvo paklausta, ar jis gali pažadėti, kad Aleksejus Navalnas iš kalėjimo išeis saugus ir sveikas. Rusijos lyderis, kaip teigiama Kremliaus stenogramoje, atsakė: „Tikiuosi, kad jūsų minėtam asmeniui bus taikomi tie patys metodai [...] kaip ir kitiems žmonėms kalėjime.“

Per 2011–2012 metų protestus A. Navalnas skelbė: „Mes galime užimti Kremlių“, o 2013-aisiais vykusiuose Maskvos mero rinkimuose jis gerai pasirodė prieš prokremlišką dabartinį sostinės vadovą.

Kai pašnekovas ištarė A. Navalno pavardę, V. Putinas atsakė: „Jis yra vienas iš tų žmonių, kurie yra kalėjime.“

Tačiau V. Putino vengimas ištarti vardą žmogaus, kuris per pusantro dešimtmečio iš antikorupcinio tinklaraštininko, žinomo daugiausia Maskvos liberalams ir Vakarų žiniasklaidai, tapo jo pagrindiniu oponentu, slėpė jo asmeninį susirūpinimą A. Navalnu.

Vasario 16 dieną A. Navalnas mirė kalėjime Rusijos Arktyje, o jo šalininkai dėl to kaltina Kremlių. Penktadienį jis laidojamas Maskvoje.

„Baisiausia jo paslaptis“

Per 2011–2012 metų protestus A. Navalnas skelbė: „Mes galime užimti Kremlių“, o 2013-aisiais vykusiuose Maskvos mero rinkimuose – vienintelį kartą, kai jam buvo leista kandidatuoti – jis gerai pasirodė prieš prokremlišką dabartinį sostinės vadovą.

A. Navalnas taip pat kūrė paramos tinklą už sostinės ir Sankt Peterburgo ribų, taip pat ir Sibire.

Siekdamas pritraukti dėmesio, A. Navalnas internete platino sumaniai parengtus vaizdo įrašus, kurie prasidėdavo jo lakoniška fraze „Privet, eto Navalnyj!“ („Sveiki, čia Navalnas!“). Šiuose įrašuose jis Kremliaus elitą ir patį V. Putiną kaltino didelio masto korupcija.

Garsiausias įrašas buvo beveik dvi valandas trunkantis 2021 metais išleistas filmas, kuriame teigta, kad Rusijos vadovas neteisėtai ir slapta pasistatė sau rūmus šalies pietuose.

Šis vaizdo įrašas, kuris platformoje „YouTube“ surinko apie 130 mln. peržiūrų, pasirodė po to, kai A. Navalnas buvo sulaikytas grįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo sovietų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl savo apnuodijimo jis kaltino Kremlių.

„Sutarėme, kad filmą paviešinsime tik tada, kai grįšiu namo į Maskvą, nes nenorėjome, kad pagrindinis filmo herojus (V. Putinas) manytų, jog mes jo bijome ir aš būdamas užsienyje atskleisiu baisiausią jo paslaptį“, – vaizdo įraše sakė A. Navalnas.

Analitikai mano, jog Kremlius taip kontroliuoja Rusijos žiniasklaidą, visuomenę ir politiką, kad A. Navalnas niekada nebūtų galėjęs mesti rimto iššūkio V. Putinui per rinkimus.

Tačiau jo charizma, drąsa ir tabu laužantis jo veiklos pobūdis Kremliui būtų kėlę didelį galvos skausmą.

„Daugybė įrodymų rodo, kad Putino režimas siekė sunaikinti Navalną, jo komandą ir visą judėjimą“, – sakė Benas Noble'as, Londono universitetinio koledžo Rusijos politikos docentas ir knygos „Navalnas: Putino priešas, Rusijos ateitis?“ (Navalny: Putin's Nemesis, Russia's Future?) bendraautorius.

„Kremlius vis labiau netoleruoja alternatyvių politinių pažiūrų, o A. Navalnas buvo tokia alternatyva: charizmatiškas, balsingas Putino kritikas“, – naujienų agentūrai AFP sakė B. Noble'as.

Pergalė neišvengiama?

A. Navalnas atliko „griežčiausius tyrimus, kokius šalis kada nors yra mačiusi, susijusius su begaliniu šalies valdančiųjų cinizmu ir korupcija“, ir „pristatė alternatyvą milžiniškai tautai“, sakė Andrejus Kolesnikovas, Carnegie strateginių studijų centro Rusijoje vyresnysis mokslinis bendradarbis.

Kol kas neaišku, kaip giliai A. Navalno populiarumas įsitvirto Rusijoje ir kaip jį paveikė po Rusijos invazijos į Ukrainą įvestos represinės priemonės.

Atsižvelgdami į tai, kaip valstybinė žiniasklaida šmeižė A. Navalną ir jį įvairiais būdais blokavo, niekada nesužinosime, kokio populiarumo jis būtų sulaukęs laisvoje Rusijoje.

2023 metų sausį nepriklausomo apklausų centro „Levada“ paskelbtoje apklausoje teigiama, kad 9 proc. respondentų pritarė A. Navalno veiklai. Tai perpus mažiau nei 2020 metų rugsėjį, kai jį palaikė 20 proc. apklaustųjų.

„Atsižvelgdami į tai, kaip valstybinė žiniasklaida šmeižė A. Navalną ir jį įvairiais būdais blokavo, niekada nesužinosime, kokio populiarumo jis būtų sulaukęs laisvoje Rusijoje“, – sakė B. Noble'as.

Iki pat mirties A. Navalnas išliko atkaklus ir savo žinutėse iš kalėjimo, kuriomis jo komanda dalijosi socialiniuose tinkluose, pranašavo V. Putino valdžios pabaigą.

„Ji sugrius ir subyrės. Putinistinė valstybė nėra tvari [...]. Pergalė neišvengiama“, – rašė jis sausį.

Tačiau analitikai perspėja, kad nuo šio amžiaus antrojo dešimtmečio, kai A. Navalnas atvirai vadovavo protestams ir vykdė korupcijos tyrimus šalies viduje, Rusiją pakeitė represijos ir invazija į Ukrainą.

„Neviltis didėja dėl siaubingos jo mirties ir ciniškų valdžios institucijų bandymų sutrukdyti laidotuvėms“, – sakė konsultacinės bendrovės „R. Politik“ įkūrėja Tatjana Stanovaja. Tai gali sukelti baisių pasekmių, perspėjo ji.

2024 03 01 15:33
Spausdinti