Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


JAV PIRMINIAI RINKIMAI
Kova baigta: N. Haley stabdo savo JAV prezidento rinkimų kampaniją
BNS
IQ
Scanpix
N. Haley pasitraukia.

Respublikonė, buvusi ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley trečiadienį oficialiai sustabdė savo Jungtinių Valstijų prezidento rinkimų kampaniją. Tokį sprendimą Respublikonų partijos kandidatė priėmė po vakar vykusio Didžiojo penktadienio, kuomet iš 15 balsavusių valstijų ji D. Trumpą aplenkė tik vienoje.

Pasitraukdama iš kovos dėl Baltųjų rūmų posto, ji atsisakė paremti buvusį prezidentą Donaldą Trumpą, bet paragino jį užsitarnauti nuosaikiųjų ir nepriklausomų rinkėjų, kurie palaikė ją pirminiuose rinkimuose, paramą.

„Dabar Donaldas Trumpas turi pelnyti balsus tų mūsų partijos narių ir jai nepriklausančių [rinkėjų], kurie jo nepalaikė, ir tikiuosi, kad jis tai padarys“, – sakė N. Haley per televiziją transliuotame kreipimesi iš Čarlstono Pietų Karolinoje.

N. Haley padėkojo savo rėmėjams ir tikino atlikusi savo darbą – padėjusi išgirsti amerikiečių balsą, ir pabrėžė problemas, su kuriomis susiduria JAV: augančią valstybės skolą, per didelį valdžios aparatą ir esamus arba galimus konfliktus Izraelyje, Ukrainoje ir Taivane.

Nors N. Haley sustabdė, o ne nutraukė savo kampaniją, tikimybė, kad ji grįžtų į pirminius rinkimus, yra labai maža.

Kiti du pagrindiniai pirminių rinkimų laimėtojai – D. Trumpas ir demokratų kandidatas, JAV prezidentas Joe Bidenas – po N. Haley pranešimo suskubo vilioti jos rinkėjus į savo pusę.

D. Trumpas savo socialiniame tinkle „Truth Social“ jis kritikavo N. Haley, ir dėkojo savo šeimai, draugams ir Respublikonų partijai už pavykusį Didįjį penktadienį. „Kviečiu N. Haley rėmėjus prisidėti prie didžiausio judėjimo šalies istorijoje“, – rašė buvęs prezidentas.

J. Bidenas, atvirkščiai, pagyrė N. Haley drąsą – ne kiekviena moteris išdrįstų stoti prieš D. Trumpą Respublikonų partijoje. „N. Haley išdrįso sakyti tiesą apie D. Trumpą: apie jį sekantį chaosą, jo nesugebėjimą atskirti gero nuo blogo, jo drebėjimą prieš Vladimirą Putiną,“ – teigė JAV prezidentas.

Jo rinkimų kampanijos komunikacijos vadovas Michaelas Tyleris teigė, jog N. Haley rinkėjai prezidento komandoje atras „namus“.

2024 03 06 17:40
Spausdinti