Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


KALINYS IR OLIGARCHAS
Kova dėl Sakartvelo ateities
Wendell Steavenson
Scanpix
Laisvę Mišai!.

Ar buvęs prezidentas Micheilas Saakašvilis gali susigrąžinti tėvynainių širdis? Atsakymų ieško Wendell Steavenson.

Vieni sako, kad jis atkeliavo konteineryje su kubilais varškės, kiti įsitikinę, kad kubiluose buvo grietinė. Buvęs Gruzijos prezidentas M. Saakašvilis, kurį beveik visi vadina tiesiog Miša, 2021-ųjų rugsėjį po aštuonerių metų tremties buvo slapta krovininiu laivu parplukdytas iš Ukrainos Odesos uosto į tėvynę. Apie jo sugrįžimą kartvelai sužinojo tuomet, kai jis savo feisbuko paskyroje ėmė skelbti vaizdo įrašus: vienas buvo nufilmuotas naktiniame Batumio kurorte prie Juodosios jūros, kitas – prie virtuvės stalo, nukrauto vyno buteliais. Jis ragino piliečius prieš artėjančius savivaldos rinkimus eiti į gatves. Kartvelai nežinojo, ką manyti. Gal tai koks nors pokštas?

2018 m. M. Saakašvilis buvo už akių nuteistas dėl piktnaudžiavimo prezidento įgaliojimais ir gavo šešerių metų laisvės atėmimo bausmę (jis pats iš dalies pagrįstai teigia, kad šie kaltinimai politizuoti). Praėjus kelioms dienoms nuo atvykimo, 2021 m. spalio 1-ąją, dėl šių nuosprendžių jis buvo suimtas bute Sakartvelo sostinėje Tbilisyje. Per sulaikymą filmuotoje medžiagoje antrankiais surakintas M. Saakašvilis atrodė gerai pažįstamas – apkūnus, nepalaužiamas ir plačiai besišypsantis, nes vėl atsidūrė dėmesio centre. Tačiau per metus jo įvaizdis gerokai pasikeitė.

Atvežtas į kalėjimą, jis netrukus paskelbė bado streiką ir nevalgė 55 dienas. M. Saakašvilio draugas ir vienas advokatų Georgijus Čaladzė pasakojo, kad kalinys buvo laikomas vienatvėje nuolatinėje ryškioje šviesoje. Paskui jis buvo nuolat perkeliamas iš vienos patalpos į kitą: vienoje jų kaliniai dieną ir naktį jį įžeidinėjo ir keikė. 2022 m. gegužę M. Saakašvilis susmuko ir buvo nuvežtas į kliniką Tbilisio pakraštyje. Tuo metu jis jau svėrė perpus mažiau, nei suimamas. Skundėsi, kad dvejinasi akyse ir nejaučia kojų, o retkarčiais net ima alpti. Gydytojai jam diagnozavo anoreksiją, depresiją ir potrauminio streso sutrikimą.

2024 03 26 06:45
Spausdinti