Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
Kyjivas: pasiektas susitarimas su Rusija dėl koridoriaus civilių evakuacijai iš Mariupolio
BNS
Scanpix
Mariupolio gyventoja.

Ukraina trečiadienį pranešė susitarusi su Rusijos pajėgomis dėl saugaus maršruto atvėrimo civiliams, norintiems ištrūkti iš nuniokoto pietrytinio Mariupolio uostamiesčio.

„Atsižvelgdami į katastrofišką humanitarinę situaciją Mariupolyje, šiandien telksime savo pastangas šia kryptimi“, – per platformą „Telegram“ parašė Ukrainos premjero pavaduotoja Iryna Vereščuk.

„Sugebėjome pasiekti preliminarų susitarimą dėl humanitarinio koridoriaus moterims, vaikams ir senyviems asmenims“, – pridūrė ji.

I. Vereščuk pasakė civiliams 14 val. (ir Lietuvos laiku) susirinkti evakuacijai į ukrainiečių kontroliuojamą Zaporižios miestą.

Tačiau ji įspėjo, kad „dėl labai sunkios saugumo situacijos gali būti pokyčių“.

Evakuacija iš apšaudomų Ukrainos fronto rajonų pastarąsias tris dienas buvo sustabdyta. Kyjivas sakė, kad nebuvo galima pasiekti jokių susitarimų dėl žmonių evakavimo, nes Rusija suintensyvino savo atakas.

Donbaso ir apsiausto pietrytinio Mariupolio uostamiesčio galutinis užėmimas leistų Maskvai suformuoti sausumos koridorių, jungiantį su Krymo pusiasaliu, kurį Rusija aneksavo 2014 metais. Tokiu būdu Ukraina netektų didelės dalies jūros pakrantės ir svarbių pajamų šaltinių.

Svarbiu Rusijos taikiniu tapusiame Mariupolyje dėl intensyvaus apšaudymo griuvėsiais virto didelės miesto dalys.

Šiuo metu Kremliaus pajėgos įnirtingai bando išstumti likusius Ukrainos karius iš jų paskutinio bastiono Mariupolyje – didžiulio metalurgijos gamyklos „Azovstal“ komplekso.

Maskva paskelbė virtinę ultimatumų ukrainiečių pajėgoms Mariupolyje, reikalaudama sudėti ginklus ir pasiduoti.

Ukraina nurodo, kad visoje šalyje maždaug 300 tūkst. žmonių humanitariniais koridoriais sugebėjo pabėgti nuo kovų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 20 11:51
Spausdinti