Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
Kyjivas ragina Afrikos lyderius apsaugoti savo piliečius nuo mirties Ukrainos karo lauke
BNS
Pexels
Ukraina.

Kyjivas antradienį paragino Afrikos lyderius neleisti savo piliečiams įsipainioti į Kremliaus karinę invaziją Ukrainoje, praėjus dienai po to, kai Zambija pranešė, kad studentas iš šios Afrikos šalies žuvo Ukrainoje.

Zambijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pareiškė, kad Rusijoje kalintas studentas žuvo karo lauke Ukrainoje, ir pareikalavo Kremliaus pasiaiškinimo.

Ministro Stanley Kakubo pranešime teigiama, kad 23-ejų Lemekhani Nathanas Nyirenda, kuris buvo nuteistas ir kalėjo Maskvoje, „mirė 2022 metų rugsėjo 22-ąją“.

Pranešime priduriama, kad jis gyvybės neteko „kovos fronte“ per Rusijos sukeltą karą Ukrainoje.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenka paragino Afrikos šalis daryti spaudimą Rusijai, kad Maskva nesiųstų jų piliečių kariauti į Ukrainą.

„Mes raginame Afrikos Sąjungą ir visas Afrikos valstybes reikalauti, kad Rusija nustotų spausti jų piliečius“, – socialiniuose tinkluose rašė O. Nikolenka.

„Afrikiečiai neturėtų mirti dėl Vladimiro Putino nesveikų imperinių ambicijų“, – pridūrė jis.

Maskva teigia, kad tiria šiuos jai mestus kaltinimus.

„Aiškinamės šį klausimą“, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė užsienio reikalų viceministras Michailas Bogdanovas.

„Buvo kontaktų mūsų ambasadoje Lusakoje. Žinoma, mes aiškinamės visas aplinkybes“, – pridūrė jis.

Ukrainos pareigūnai teigia, kad samdinių grupė „Wagner“ į fronto liniją siunčia tūkstančius Rusijos kalėjimuose užverbuotų karių, žadėdama jiems atlyginimą ir amnestiją.

Keli ukrainiečių kariai fronto linijoje Bachmute praėjusį mėnesį naujienų agentūrai AFP sakė, kad įtariami buvę nuteistieji naudojami kaip masalas, kad pritrauktų ugnį ir padėtų atskleisti ukrainiečių pozicijas.

2022 11 15 16:02
Spausdinti