Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


UKRAINA IR ES
Kyjive viešinti U. von der Leyen: ES rems Ukrainą „tiek ilgai, kiek reikės“
BNS
Europos Komisija
U. von der Leyen ir V. Zelenskis.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ketvirtadienį pareiškė, kad Briuselis karo draskomą Ukrainą rems „tiek ilgai, kiek reikės“, jau beveik septynis mėnesius tęsiantis Rusijos invazijai į kaimyninę šalį.

„Niekada negalėsime prilygti ukrainiečių pasiaukojimui,.. bet galime jums pasakyti, kad jūsų draugai europiečiai bus šalia tiek ilgai, kiek reikės“, – žurnalistams sakė EK vadovė per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

V. Zelenskis padėkojo U. von der Leyen už jos asmeninį palaikymą Ukrainai.

„Šiandien turėjome prasmingą pokalbį. Aptarėme keletą svarbių klausimų“, – pažymėjo prezidentas.

Jis sakė, kad su U. von der Leyen aptarė energetikos iššūkius, visų pirma Rusijos smūgius Ukrainos energetikos infrastruktūrai.

„Šią žiemą bus daug iššūkių. Ir mes visi turime dirbti čia, dirbti kartu“ su ES, pabrėžė valstybės vadovas.

V. Zelenskis taip pat padėkojo už tai, kad Ukraina gavo galimybę prisijungti prie Europos elektros tinklų.

„Visi esame tuo suinteresuoti: Europos šalys gali gauti pigios elektros energijos, o Ukraina gali uždirbti pinigų į savo biudžetą, kurie padės mums mokėti atlyginimus ir pensijas“, – sakė jis.

Prezidentas sakė, kad su EK vadove taip pat aptarė, kaip išplėsti Ukrainos galimybes tiekti elektros energiją ES.

Jis taip pat pažymėjo, kad su U. von der Leyen aptarė Ukrainos makrofinansinės pagalbos gavimą iš ES kitais metais, Ukrainos prisijungimo prie ES vidaus rinkos klausimą, kol Ukraina dar tik siekia narystės ES.

„Mums aktualus klausimas yra Ukrainos prisijungimo prie ES bendrosios rinkos klausimas, kol esame pakeliui į ES narystės statusą. Esu įsitikinęs, kad tai įvyks ir tai bus viena svarbiausių mūsų šalies pergalių“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

„Taip pat aptarėme tolesnį spaudimą Rusijai taikant būsimą 8-ąjį sankcijų paketą. Aptarėme būsimo paketo detales ir tai, kas mus domina“, – pridūrė V. Zelenskis.

U. von der Leyen atvyko su vizitu į Kyjivą anksčiau ketvirtadienį. Tai jau trečias jos vizitas į Ukrainą nuo karo pradžios. Ji planavo susitikti su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu ir ministru pirmininku Denysu Šmyhaliu.

2022 09 15 18:12
Spausdinti