Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV
Lazda su dviem galais: kaip Alabamos sprendimas dėl embrionų gali pakenkti respublikonams
IQ
Freepik
Nėštumas.

Alabamos Aukščiausiasis teismas priėmė sprendimą, pagal kurį visi valstijoje esantys embrionai, naudojami dirbtiniam apvaisinimui, yra laikomi „vaikais“ ir dėl to negali būti sunaikinti. Tai pirmas atvejis JAV, kai teismo sprendimu nusprendžiama apsaugoti vaisiaus teises taip greitai nuo apvaisinimo. Toks sprendimas paveiks tūkstančius vaisingumo problemų turinčių šeimų, tarp jų – ir respublikonų rėmėjų, kurie gali nusigręžti nuo vis labiau šiais klausimais radikalėjančios partijos.

Alabamos atvejis nebūtų tiesiogiai siejamas su Respublikonų partija, jei ne 2022 m. JAV Aukščiausiojo teismo priimtas sprendimas atšaukti dar 1970-aisiais nagrinėtos bylos „Roe v. Wade“ sprendimą dėl moterų teisių į abortą. Tai leido atskiroms valstijoms pačioms spręsti dėl moters apsisprendimo teisės ribojimų ir reprodukciją reguliuojančių įstatymų. Tuo metu trys Aukščiausiojo teismo teisėjai, žinomi konservatoriai, buvo paskirti buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo – be jų balsų toks sprendimas nebūtų priimtas.

Alabamos valstija sprendimą dėl embrionų priėmė po to, kai trys šeimos pasiskundė per klaidą vaisingumo klinikose sunaikintais jų embrionais. Be to, anot vieno valstijos teisėjo, jei smurtinė vaisiaus mirtis sužalojant nėščią moterį Alabamoje yra traktuojama kaip vaiko užmušimas, tai turėtų apimti ir klinikoje saugomo embriono teises.

Pagalbinio apvaisinimo metu tūkstančius JAV dolerių kainuojančias paslaugas gaunanti pora sukuria kuo daugiau embrionų, tikėdamasi, jog bent vienas iš jų įsitvirtins gimdoje. Šie procesai vyksta ciklais ir neretai reikia ne vienos kiaušinėlių ištraukimo iš moters, bandymo juos apvaisinti mėgintuvėliuose ir vėliau sėkmingai įtvirtinti gimdoje procedūros, kol sulaukiama norimo rezultato (sėkmės tikimybė – apie 30 proc.). Likę embrionai yra arba užšaldomi ir saugomi vėlesniam laikui, jei pora norės tokiu būdu susilaukti daugiau vaikų (ši paslauga taip pat yra brangi), arba dovanojami kitiems su vaisingumo problemomis susiduriantiems asmenims, arba sunaikinami.

2024 02 22 18:02
Spausdinti