Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


VIENA PRIEŠ VISUS
Lemtingas Rusijos veto: žlugo JT rezoliucija prieš ginklavimosi varžybas kosmose
ELTA
Scanpix
Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Saugumo Taryba.

Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Saugumo Taryboje skynusis kelią rezoliucija dėl ginklavimosi varžybų kosmose taip ir liko nepriimta. Rusija vetavo, Kinija susilaikė.

Rezoliucijos projekte visos šalys, ypač tos, kurios turi didelius kosminius pajėgumus, raginamos „aktyviai prisidėti prie tikslo taikiai naudotis kosmine erdve, užkirsti kelią ginklavimosi varžyboms kosminėje erdvėje ir susilaikyti nuo veiksmų, prieštaraujančių šiam tikslui ir atitinkamoms galiojančioms sutartims, siekiant palaikyti tarptautinę taiką ir saugumą bei skatinti tarptautinį bendradarbiavimą“.

Vasarį keletas didžiųjų JAV žiniasklaidos priemonių paskelbė informaciją, kad Rusija mėgina sukurti priešpalydovinį branduolinį ginklą, kuris galėtų kelti grėsmę nacionaliniam ir tarptautiniam saugumui.

Rezoliucijoje taip pat buvo patvirtintas įsipareigojimas visapusiškai laikytis Kosminės erdvės sutarties, įskaitant įsipareigojimą „neiškelti į orbitą aplink Žemę jokių objektų su branduoliniais ginklais ar kitokio tipo masinio naikinimo ginkluote, įrengti tokius ginklus dangaus kūnuose ar kitokiu būdu dislokuoti tokius ginklus kosminėje erdvėje“.

Joje akcentuojami rimti padariniai, galintys kilti dėl branduolinio ginklo detonavimo ar kitokio tipo masinio naikinimo ginklo panaudojimo kosminėje erdvėje.

Vašingtono ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield pareiškė, kad toks detonavimas gali sunaikinti tūkstančius palydovų ir „gyvybiškai svarbias ryšių, mokslo, meteorologijos, žemės ūkio, komercines ir nacionalinio saugumo paslaugas, nuo kurių mes visi esame priklausomi“.

2024 04 25 12:14
Spausdinti