Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


DRAUGPRIEŠĖS
Lenkija ir Vokietija sukūrė stiprius ekonominius ryšius, tačiau politiniai santykiai komplikuoti. Kodėl?
Agnė Baltrūnaitė
Shutterstock
Skaudi istorija. 1939 m. rugsėjį Vokietijos kariuomenė įsiveržė į Lenkiją.

Nebūtų lengva rasti daug labiau susijusių valstybių porų nei Lenkija ir Vokietija. 2021 m. duomenimis, Lenkijos eksportas į Vokietiją, didžiausią lenkiškų prekių rinką, siekė 89,4 mlrd. JAV dolerių. Vokietijos eksporto krypčių lentelėje Lenkija yra šešta (84,2 mlrd. JAV dolerių).

Nors santykiai itin glaudūs ir ekonominė priklausomybė yra stipri, Lenkiją valdantys politikai nevengia įberti aštrių prieskonių. Vieni jų – reikalavimas sumokėti reparacijas ir atlyginti kitus prieš beveik aštuonis dešimtmečius pasibaigusio Antrojo pasaulinio karo nuostolius.

Kodėl Vokietija ir Lenkija negalėtų sudaryti ir tvirtos politinės sąjungos, galinčios formuoti ir visos ES politiką? Ekspertai ir politologai teigia, kad tam trukdo pernelyg dideli požiūrių skirtumai ir populizmu persunkta Lenkijos vidaus politika.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo Mariuszo Antonowicziaus teigimu, Lenkijos ir Vokietijos santykiai lemia ir vokiečių požiūrį į visą Rytų Europą: „Lenkija, taip pat Čekija yra dvi Rytų Europos valstybės, su kuriomis Vokietija turi ir daugiausia santykių, ir susidūrimų. Pagal tai vokiečių visuomenė vertina ir visas kitas Rytų Europos šalis.“

2023 06 13 06:45
Spausdinti