Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


LENKIJOS VYRIAUSYBĖS PRISAIKDINIMAS
Lenkijoje prisaikdinta D. Tusko vyriausybė
BNS
TVN24
Andrzejus Duda ir Donaldas Tuskas.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda trečiadienį pasirašė įsaką, kuriuo prisaikdinama Donaldo Tusko vyriausybė.

D. Tuskas, kurio vyriausybei vėlų antradienį paramą išreiškė Seimas, prezidentūroje perskaitė priesaiką.

„Pradėdamas eiti ministro pirmininko pareigas iškilmingai prisiekiu, kad liksiu ištikimas Lenkijos Respublikos Konstitucijos ir kitų įstatymų nuostatoms, o tėvynės gerovė ir piliečių gerovė visada bus mano aukščiausias įsakymas“, – sakė jis.

Taip pat per ceremoniją prisiekė kiekvienas ministras.

D. Tusko kabinete užsienio reikalų ministru paskirtas Radoslawas Sikorskis, kuris šias pareigas ėjo ir anksčiau, o teisingumo ministru – buvęs ombudsmenas Adamas Bodnaras.

D. Tuskas ir jo ministrai į prezidentūrą atvyko autobusu, papuoštu Lenkijos vėliavos baltos ir raudonos spalvų simbolika ir užrašu: „Dėkojame tau, Lenkija!“ Juos pasitiko džiūgaujantys rėmėjai.

D. Tuskas paragino susiskaldžiusią Lenkijos politinę klasę susivienyti, teigdamas, kad ji negali sau leisti susiskaldymo, kai Rusija vykdo agresyvų karą kitapus sienos. Daugelis baiminasi, kad šis konfliktas gali išplisti, jei Maskva laimės.

Buvusio Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko ir buvusio lenkų premjero D. Tusko vyriausybė keičia aštuonerius metus valdžioje buvusios dešiniojo sparno partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) vadovautą administraciją, dažnai konfliktavusią su Briuseliu.

Antradienį pristatydamas savo programą ir vyriausybės sudėtį D. Tuskas pasisakė už stiprią Europos Sąjungą, mat tokia ji stiprintų ir jo šalį, ir patikino, kad jo vyriausybė sutelks jėgas siekdama, kad pasaulis būtų įsipareigojęs toliau padėti Ukrainai, kovojančiai su plataus masto Rusijos invazija.

Be to, jis pažadėjo išspręsti jau ilgiau kaip mėnesį trunkančią Lenkijos sunkvežimių vairuotojų vykdomą blokadą pasienyje su Ukraina.

D. Tuskas kaip naujasis ministras pirmininkas galės dalyvauti ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime.

Jis sakė, kad iš Briuselio keliaus į Taliną, kur planuoja susitikti su Baltijos šalių premjerėmis.

Spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose PiS laimėjo daugiausia vietų, tačiau nesugebėjo iškovoti daugumos. Vis dėlto PiS ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui buvo pirmajam suteiktas šansas pamėginti suformuoti naują vyriausybę. Pirmadienį jo vyriausybė nesulaukė pakankamai palaikymo Seime.

Nors D. Tusko Pilietinė platforma rinkimuose liko antra, ji užsitikrino daugumą susivienijusi su dviem mažesnėmis proeuropietiškomis opozicinėmis politinėmis grupėmis – „Trečiuoju keliu“ ir „Naująja kaire“.

Naujajai vyriausybei tikriausiai teks susidurti su kasdienėmis kovomis su PiS įstatymų leidėjais. Ši partija vis dar turi sąjungininkų prezidentūroje, Centriniame banke ir Aukščiausiajame Teisme, taip pat keliose svarbiose teisminėse ir finansinėse valstybės institucijose.

Prezidentas A. Duda, kurio kadencija baigiasi 2025 metais, iki to laiko gali pasinaudoti blokavimo taktika ir vetuoti teisės aktus.

2023 12 13 10:24
Spausdinti