Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


LENKIJA
Lenkijos parlamentas atvėrė kelią referendumui dėl ES prieglobsčio kompromiso
ELTA
TVN24
Lenkijos parlamentas.

Lenkijos parlamentas atvėrė kelią referendumui dėl ES prieglobsčio kompromiso ir dar trijų klausimų. 233 parlamentarų dauguma iš 452 ketvirtadienį pritarė atitinkamam valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (PiS) pasiūlymui.

Dabar parlamentas turės suformuluoti rezoliuciją dėl referendumo ir patvirtinti ją balsų dauguma. Tai turėtų būti padaryta vėliau ketvirtadienį.

PiS vyriausybė nori kartu su parlamento rinkimais spalio 15 d. surengti referendumą dėl keturių klausimų. Vienas jų susijęs su ES prieglobsčio kompromisu ir privalomu pabėgėlių priėmimu.

Konkrečiai klausimas turėtų skambėti taip: „Ar pritariate tūkstančių neteisėtų imigrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos priėmimui pagal Europos biurokratijos reikalaujamą privalomą priėmimo mechanizmą?“ Referendumo baigtis neturės įtakos sprendimo priėmimo procesui ES.

ES vidaus reikalų ministrai birželio pradžioje susitarė dėl prieglobsčio politikos reformos. Ši numato, kad pabėgėlių priėmimas ateityje būtų ne savanoriškas, o privalomas. Šalys, nenorinčios priimti pabėgėlių, turėtų mokėti kompensacijas. Lenkijos vyriausybė tam priešinasi.

Kiti planuojamo referendumo klausimai susiję su valstybinių įmonių privatizavimu, pensinio amžiaus didinimu ir sienos su Baltarusija įtvirtinimu.

2023 08 17 15:31
Spausdinti