Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


SĄJUNGININKAI
Lenkijos vadovai iš Vašingtono sugrįžta ne tuščiomis
BNS
TVN24
Sąjungininkų susitikimas.

Trumpam užkasę karo kirvį Lenkijos premjeras ir prezidentas sulaukė sėkmės Vašingtone. Jungtinės Valstijos antradienį patvirtino beveik 3,5 mlrd. dolerių (3,21 mlrd. eurų) vertės raketų pardavimą Lenkijai, prezidentui Joe Bidenui Baltuosiuose rūmuose pasveikinus šios NATO sąjungininkės lyderius.

Valstybės departamentas pranešė Kongresui, kad tvirtina pardavimus Lenkijai, įskaitant 821 sparnuotąją raketą AGM-158B-2 ir 745 raketas AIM-120C-8.

Antradienį Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pasinaudojo bendru vizitu Baltuosiuose rūmuose su savo politiniu varžovu, Lenkijos premjeru Donaldu Tusku, kad paragintų NATO sąjungininkes gerokai padidinti išlaidas gynybai ir paspaustų susiskaldžiusį Vašingtoną susitarti dėl lėšų skyrimo Ukrainai kritiniu karo Europoje momentu.

Prieš išvykdamas į Vašingtoną A. Duda pirmadienį pareiškė, kad reaguodamos į Rusijos karą Ukrainoje NATO narės turėtų padidinti savo išlaidas gynybai iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Šiuo metu Vakarų gynybos aljanso tikslas – 2 proc. BVP išlaidų gynybai, nors Lenkija jau išleidžia apie 4 proc., o JAV – 3,5 procento.

Jungtinių Valstijų prezidentas J. Bidenas antradienį susitikęs su Lenkijos lyderiais perspėjo, kad Rusija nesustos įsiveržusi į Ukrainą, ir paragino Kongresą patvirtinti gyvybiškai svarbią karinę pagalbą Kyjivo kovai.

„Privalome veikti, kol tiesiogine prasme dar nevėlu. Nes, kaip prisimena Lenkija, Rusija nesustos ties Ukraina. [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas nesustos, keldamas pavojų Europai, Jungtinėms Valstijoms ir visam laisvajam pasauliui“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas antradienį paskelbė apie 300 mln. dolerių (282,84 mln. eurų) skubų ginklų paketą Ukrainai paremti, kol Kongresas blokuoja tolesnę pagalbą. Jis sakė, kad raketų, sviedinių ir šaudmenų siuntos Kyjivui toli gražu nepakankamos ir baigsis po poros savaičių, todėl Ukraina liktų be ginklų prieš V. Putino įsiveržusias pajėgas.

Demokratas paragino respublikonus neblokuoti didesnio, 60 mlrd. dolerių (55 mlrd. eurų) pagalbos Ukrainai paketo, dėl kurio ginčijamasi Kongrese vykstant D. Trumpo ir J. Bideno kovai dėl prezidento posto.

Baltieji rūmai teigė, kad 300 mln. dolerių paketą, pirmąjį nuo gruodžio, pavyko sudaryti panaudojus pinigus, kuriuos Pentagonas sutaupė kitiems pirkiniams, todėl J. Bidenas galėjo apeiti respublikonų kontroliuojamus Atstovų Rūmus.

2024 03 13 09:38
Spausdinti