Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PASAULIS 2024
Lustų karų tęsinys: puslaidininkiai ir toliau išliks JAV ir Kinijos konkurenciniais ginklais
Donas Weinlandas
Scanpix
Lustai karai tarp JAV ir Kinijos tęsis ir 2024–aisiais.

Vos tik telefonas „Huawei Mate 60 Pro“ rugpjūčio 29-ąją pasirodė prekyboje, technologijų mėgėjai suskubo jį išardyti ir išnagrinėti veikimo principus. Kinų telekomunikacijų įrangos gamintojas kažkaip sugebėjo sukurti naują 5G telefoną, nors daug kas tuo abejojo. „Huawei“ buvo priversta nutraukti tokių įrenginių kūrimą 2020 m., kai JAV sankcijos bendrovei užkirto galimybes įsigyti tam reikalingų pažangių lustų ar jiems gaminti skirtos įrangos.

Lustą pavadinimu „Kirin 9000“ pagamino vienas didžiausių Kinijos lustų gamintojų SMIC, o jo pasirodymas tapo itin simboliškas. Kinijos technologijų karas su JAV rimtai užvirė 2019 m., kai Donaldo Trumpo administracija uždraudė parduoti pažangius lustus bendrovei „Huawei“. 2022 m. prezidentas Joe Bidenas pratęsė šią politikos kryptį paskelbdamas draudimą parduoti pažangiuosius puslaidininkius visoms kinų bendrovėms. Tuomet Pekino lyderiai atsakė įvesdami draudimą amerikiečių bendrovės „Micron“ Kinijos įmonėms parduodamiems lustams, kurį pagrindė saugumo sumetimais. Jie taip pat pradėjo riboti galio ir germanio eksportą. Šie retieji metalai reikalingi pažangiausiems lustams gaminti.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Naujasis „Huawei“ telefonas ir jo lustas laikomi esminiu Kinijos požiūrio pokyčiu. Rugsėjo 12 d. pasirodžiusiame vyriausybės leidinio „People’s Daily“ vedamajame straipsnyje skelbta, jog „žmonės iš to gali spręsti, kad amerikiečių sankcijos nesustabdys Kinijos technologinio proveržio“. Vietos socialiniuose tinkluose pasirodžiusiose nuotraukose buvo galima išvysti vaikus, nusilenkusius prieš „Huawei“ reklamas Šendžene. Tuo metu JAV telefono „Mate 60 Pro“ pavyzdys naudotas argumentuojant ir kad Kinijai taikomos sankcijos neveikia bei turėtų būti nutrauktos, ir kad jos turėtų būti griežtinamos toliau. Bet iš tiesų šis telefonas rodo, kad „Huawei“ ir kitoms Kinijos bendrovėms bus itin sunku pasiekti naujų proveržių 2024–aisiais ir vėliau.

2024 01 17 16:00
Spausdinti