Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


KARO NUSIKALTIMAI
M. de Hoon: jau įrodyta, kad rusai nori sunaikinti ukrainiečių tautą
Agnė Baltrūnaitė
Kirsten van Santen
M. de Hoon: „Dėl invazijos į Ukrainą TBT galėtų nubausti tik pagrindinį įtariamąjį V. Putiną.“.“.

Tęsiantis karui Ukrainoje, teisiniai klausimai tampa vis aktualesni: ar Ukrainai bus atlyginti per karą patirti nuostoliai, ar Vladimiras Putinas bus teisiamos Hagoje, ar šį karą galima laikyti genocidu? Amsterdamo universiteto tarptautinės baudžiamosios teisės docentė Marieke de Hoon IQ apžvalgininkei Agnei Baltrūnaitei patvirtino, kad net ir per karą graikų teisingumo deivė Temidė išlieka akla, todėl šiuo metu prognozuoti tam tikrų teisinių procesų baigtį būtų sudėtinga.

– Lapkričio 14 d. Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Generalinė asamblėja patvirtino, kad pasibaigus karui Ukrainoje Rusija privalės atlyginti per jį patirtus nuostolius. Ar karą pradėjusi valstybė bus priversta išmokėti reparacijas?

– Tai sudėtingas klausimas, yra visokių scenarijų. Šiuo metu prieš Rusijos Federaciją vyksta daug valstybinių procesų. Dabar dėl Rusijos ir Ukrainos pagrindiniai ginčai vyksta Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT). Ten gali būti prašoma kompensacijų, nuostolių atlyginimo, tačiau tarptautinė teisė negali paveikti nacionalinės. Todėl Rusijos niekas negalėtų priversti išmokėti reparacijų. Žinoma, jei karą sukėlusi valstybė išvis atsisakytų atlyginti per karą patirtus nuostolius, Europoje padidėtų nesaugumas.

Be to, Europos Komisija (EK) yra priėmusi teisinius įgaliojimus, pagal kuriuos iš konfiskuojamo Rusijos turto gali būti kuriami fondai ir mokamos kompensacijos. Tikėtina, kils sudėtingų klausimų, kaip būtų galima tuos pinigus padalyti ir kam teikti pirmenybę. Todėl konfiskuotam turtui panaudoti reikės teisinio reglamentavimo.

2023 07 27 06:45
Spausdinti