Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MIGRANTAI
M. Morawieckis kaltina V. Putiną organizavus Baltarusijos migrantų „ataką“
BNS
Fotobankas
M. Morawieckis.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną surežisavus precedento neturinčią migrantų, mėginančių nelegaliai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos, bangą ir pavadino tai ataka, galinčia destabilizuoti Europos Sąjungą.

Tokį kaltinimą lenkų premjeras pareiškė tūkstančiams migrantų šaltu oru įstrigus prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, kur abiem šalims dislokavus karių baiminamasi konfrontacijos.

Kritikai Vakaruose jau keli mėnesiai kalba, kad Baltarusijos autoritariškasis lyderis Aliaksandras Lukašenka vilioja migrantus iš Artimųjų Rytų į savo šalį, o tada siunčia juos per sieną į ES, taip keršydamas už bloko sankcijas.

M. Morawieckis antradienį aplankė pasieniečius, karius ir policininkus prie sienos, o vėliau atkreipė dėmesį į Rusiją – pagrindinę Baltarusijos rėmėją.

„Ši ataka, kurią vykdo Lukašenka, turi savo sumanytoją Maskvoje, o sumanytojas yra prezidentas Putinas“, – per skubiai sušauktą Lenkijos parlamento sesiją sakė M. Morawieckis.

Pasak jo, migrantais naudojamasi kaip „gyvuoju skydu siekiant destabilizuoti situaciją Lenkijoje ir ES“.

Vokietija, kaltinanti A. Lukašenką „neskrupulingu“ prie Lenkijos sienos siunčiamų migrantų išnaudojimu, trečiadienį paragino ES įvesti naujų sankcijų Baltarusijai.

„Lukašenka turi suprasti, kad jo išskaičiavimai neveikia, – sakė vokiečių užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas). – Europos Sąjungos negalima šantažuoti.“

ES diplomatai naujienų agentūrai AFP sakė, kad blokas rengiasi išplėsti esamas sankcijas. ES taip pat sako spaudžianti 13 valstybių, daugiausia Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, kad jos nebeleistų savo piliečiams vykti į Baltarusiją.

„Nesu beprotis“

Šis spaudimas yra dalis Briuselio reakcijos į tai, ką jis vadina A. Lukašenkos režisuojama kampanija blokui destabilizuoti, skatinant migrantus vykti prie ES – ypač Lenkijos ir Lietuvos – sienų ir taip keršijant už sankcijas Minsko režimui.

„Tai nežmoniško ir išties gangsteriško Lukašenkos režimo metodo dalis“, – antradienį žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas Peteris Stano.

Baltarusija kaltinimus neigia ir kaltina migrantų neįsileidžiančią Lenkiją žmogaus teisių pažeidimais.

„Neieškome kovos“, – antradienį valstybinei naujienų agentūrai BelTA sakė A. Lukašenka ir perspėjo, kad bet koks konfliktas įtrauktų ir Baltarusijos sąjungininkę Rusiją.

„Nesu beprotis, puikiai suprantu, kur tai gali nuvesti... Suprantame, žinome savo vietą. Bet nesiklaupsime“, – sakė A. Lukašenka.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas savo ruožtu pareiškė, kad krizę išprovokavo Vakarų šalių karinės „avantiūros“ Artimuosiuose Rytuose.

„Kodėl, kalbant apie pabėgėlius, keliaujančius į Europos Sąjungą iš Turkijos, ES suteikė finansavimą, kad jie liktų Turkijos teritorijoje? Kodėl negalima taip pat padėti baltarusiams?“ – kalbėdamasis su žurnalistais klausė jis.

Krizė prie sienų

Krizė komplikavosi pirmadienį, kai prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos susirinko keli tūkstančiai migrantų, norinčių patekti į Europos Sąjungos teritoriją. Ten sutelktoms Lenkijos saugumo pajėgoms pavyko atremti migrantų mėginimą masiškai prasiveržti per pasienio užtvaras. Lenkų pareigūnai šiuos įvykius pavadino sudėtingiausiu migracijos krizės etapu

Ir Lenkija, ir Baltarusija antradienį nurodė, kad prie sienos greitosiomis įrengtoje stovykloje netoli Lenkijos Kuznicos kaimo dabar yra 3–4 tūkst. migrantų.

Žurnalistams neleidžiama patekti į tą rajoną, bet Baltarusijos ir Lenkijos pareigūnų paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti prie pjaunančios vielos užtvarų susirinkę migrantai, besišildantys prie laužų ir palapinėse, esant maždaug nulinei oro temperatūrai.

Baltarusijos sienų apsaugos tarnyba paskelbė, kad dauguma migrantų stovykloje yra kurdai, kad jų fizinė ir psichologinė būklė „itin prasta“, kad jiems trūksta vandens, maisto ir galimybių nusiprausti.

„Situaciją komplikuoja tai, kad tarp pabėgėlių yra daug nėščių moterų ir vaikų, turinčių leisti naktis ant žemės esant neigiamai [oro] temperatūrai“, – sakoma baltarusių pranešime.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais kirto ar bandė kirsti Baltarusijos sienas su Lietuva, Latvija ir Lenkija.

Lietuvos Seimas antradienį nubalsavo už nepaprastosios padėties pasienio ruože įvedimą nuo vidurnakčio.

Kai kurie į Lenkiją patekę migrantai praėjusį mėnesį AFP sakė, kad buvo savaitei įstrigę miškuose, nes baltarusiai neleido jiems grįžti į Minską ir išskristi namo, o Lenkija neleido kirsti sienos ir pasiprašyti prieglobsčio.

Varšuva sulaukė griežtos kritikos dėl savo reakcijos į krizę, kai pasieniečiai reguliariai atstumia migrantus ir pabėgėlius.

Į Lenkiją pateko dvi migrantų grupės

Trečiadienį lenkų žiniasklaida pranešė, kad per praėjusią parą dvi didelės nelegalių migrantų grupės iš Baltarusijos pateko į Lenkijos teritoriją.

Dvi grupės po mažiausiai kelias dešimtis užsieniečių pralaužė pasienio užtvaras Krynkų ir Bialovežos apylinkėse, sakoma pranešimuose.

Pasieniečiai patvirtino šią informaciją ir nurodė, kad dalį šių žmonių pavyko sugrąžinti prie sienos linijos, o likusiųjų ieškoma.

To rajono pasieniečių atstovė majorė Katarzyna Zdanowicz radijui „Radio Bialystok“ sakė, kad abiem atvejais buvo jėga pralaužtos pasienio užtvaros.

Pranešama, kad šiuo metu Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos rajone ramu, Baltarusijos teritorijoje prie sienos yra keli šimtai žmonių.

Kremlius atmeta Lenkijos premjero komentarą dėl Rusijos atsakomybės už migracijos krizę

Maskva nepriimtinu pavadino lenkų premjero M. Morawieckio pareiškimą, kad dėl migrantų krizės prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos yra kalta Rusija.

„Lenkijos premjero žodžius, kad Rusija yra atsakinga už šią situaciją, laikome absoliučiai neatsakingais ir nepriimtinais. Tai absoliučiai neatsakingas ir nepriimtinas pareiškimas“, – sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, komentuodamas padėtį prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 10 10:12
Spausdinti