Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


JAV
M. Pence'as liudijo dėl D. Trumpo vaidmens Kapitolijaus šturme
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas.

Buvęs Jungtinių Valstijų viceprezidentas Mike'as Pence'as ketvirtadienį davė parodymus federaliniame tyrime dėl savo buvusio viršininko Donaldo Trumpo vaidmens per 2021 metais įvykusį Kapitolijaus šturmą, pranešė JAV žiniasklaida.

M. Pence'as stojo prieš Vašingtono didžiąją žiuri, galinčią svarstyti, ar patraukti baudžiamojon atsakomybėn buvusį prezidentą ir jo patarėjus dėl 2021 metų sausio 6 dienos pastangų jėga užkirsti kelią Joe Bidenui tapti prezidentu.

D. Trumpo advokatai siekė užblokuoti M. Pence'o liudijimą, argumentuodami, kad D. Trumpo, kaip tuometinio prezidento, vykdomosios valdžios privilegija reiškia, jog jis gali uždrausti M. Pence'ui kalbėti apie Baltųjų rūmų vidaus reikalus.

Trečiadienį federalinis apeliacinis teismas atmetė D. Trumpo skundą, o buvęs prezidentas, atrodo, nepasinaudojo galimybe šiuo klausimu kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą.

M. Pence'as buvo 2021-ųjų sausio 6-osios įvykių epicentre: tą dieną jis turėjo pirmininkauti visam JAV Kongresui ir oficialiai patvirtinti J. Bideną 2020 metų lapkričio mėnesį įvykusių prezidento rinkimų nugalėtoju.

Remdamasis neįrodytais teiginiais apie masinį rinkėjų apgaudinėjimą ir nepagrįstais teisiniais argumentais, D. Trumpas primygtinai ir pakartotinai ragino M. Pence'ą netvirtinti J. Bideno išrinkimo.

Jis taip pat ragino tūkstančius sekėjų tą dieną protestuoti Vašingtone. Protestas virto smurtiniu minios įsiveržimu į Kapitolijų ir privertė sustabdyti patvirtinimą.

Keletas tiesiogiai su Kapitolijaus užpuolimu susijusių asmenų buvo nuteisti už sąmokslą maištauti, o D. Trumpo veiksmus tiria Teisingumo departamento specialusis patarėjas Jackas Smithas.

M. Pence'as liudijo tokiu metu, kai svarsto galimybę varžytis su savo buvusiu viršininku dėl respublikonų kandidato į prezidentus statuso 2024 metų rinkimuose.

Demokratas J. Bidenas antradienį paskelbė, kad sieks būti perrinktas, o D. Trumpas šiuo metu įvardijamas kaip turintis daugiausiai šansų būti pasirinktas respublikonų, tad tikimybė, kad pasikartos 2020 metų kova, išlieka didelė.

D. Trumpo atžvilgiu vyksta daug tyrimų, o kovo 30 dieną jis tapo pirmuoju JAV prezidentu, kuriam pateikti baudžiamieji kaltinimai – byloje, susijusioje su pinigų už tylą mokėjimu pornografijos žvaigždei.

Džordžijoje vyksta tyrimas dėl kišimosi į rinkimus, o antradienį Niujorke prasidėjo civilinis procesas dėl įtarimų, kad prieš tris dešimtmečius D. Trumpas išžagino žinomą žurnalistę.

2023 04 28 11:24
Spausdinti