Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Maskva nesiruošia baigti karo ir derėtis dėl branduolinės ginkluotės
BNS
Scanpix
Segejus Lavrovas.

Rusija toliau laikosi agresyvios pozicijos. Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį atmetė Jungtinių Valstijų pasiūlymą atnaujinti dialogą dėl branduolinės ginkluotės kontrolės ir pareiškė, kad tęs agresiją prieš Ukrainą.

Kalbėdamas metinėje spaudos konferencijoje vyriausiasis rusų diplomatas apkaltino Vakarų šalis, kad šios, skatina Ukrainą intensyvinti smūgius Rusijos teritorijoje ir taip kelia grėsmę pasauliniam saugumui. S. Lavrovas pareiškė, kad Maskva pasieks savo tikslus kare nepriklausomai nuo Vakarų paramos Kyjivui.

Komentuodamas JAV pasiūlymą atnaujinti ryšius branduolinės ginkluotės kontrolės srityje, S. Lavrovas sakė, kad Maskva jį atmetė. Jis teigė, kad tam, jog tokios derybos būtų surengtos, Vašingtonas pirmiausia turi peržiūrėti savo dabartinę politiką Rusijos atžvilgiu.

S. Lavrovas apkaltino Vašingtoną tokių derybų siekiant dėl noro atnaujinti Rusijos branduolinių ginklų objektų patikrinimus. Tokius JAV reikalavimus jis pavadino nepadoriais, atsižvelgiant į Ukrainos atakas prieš Rusijos branduolinių bombonešių bazes karo metu.

„Vašingtonui vykdant „hibridinį karą“ prieš Rusiją, nematome jokio pagrindo ne tik papildomoms bendroms priemonėms ginklų kontrolės ir strateginės rizikos mažinimo srityje, bet ir diskusijoms su JAV strateginio stabilumo klausimais, – kalbėjo ministras. – Tokią galimybę tvirtai siejame su tuo, kad Vakarai visiškai atsisakytų savo piktavališko kurso, kuriuo siekiama pakenkti Rusijos saugumui ir interesams.“

Jis pridūrė, kad Vašingtono siekis atnaujinti derybas dėl branduolinės ginkluotės kyla iš noro „bandyti nustatyti mūsų branduolinio arsenalo kontrolę ir sumažinti branduolinę riziką sau patiems“, tačiau nurodė, kad tokia rizika kylanti dėl jėga daromo spaudimo Rusijai.

S. Lavrovas tradiciškai apkaltino Vakarus blokuojant bet kokias derybas dėl karo užbaigimo ir kurstant puolimą prieš Rusiją.

Jis dar kartą patvirtino, kad Maskva tęs savo karą, nepaisydama Vakarų spaudimo.

„Mes nuosekliai ir atkakliai sieksime specialiosios karinės operacijos tikslų ir juos pasieksime, – sakė jis, pavartodamas Kremliaus terminą savo invazijai pavadinti. – Jie neturėtų turėti jokių vilčių, kad Rusija gali būti kaip nors nugalėta.“

Maskva praėjusiais metais pareiškė, kad šalis stabdo dalyvavimą Naujojoje START sutartyje dėl JAV paramos Ukrainai, ir apkaltino Vašingtoną bei jo NATO sąjungininkes atvirai siekiant sunaikinti Rusiją.

Sprendimas priimtas po to, kai Maskva atšaukė derybas išgelbėti susitarimui, kurį abi šalys kaltino viena kitą pažeidinėjant. Pagal Naująją START sutartį Rusija ir JAV įsipareigojo apriboti savo branduolinių galvučių atsargas.

2024 01 18 15:40
Spausdinti