Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


REPRESIJOS RUSIJOJE
Maskva ruošiasi A. Navalno laidotuvėms
ELTA
Scanpix
Aleksejaus Navalno pagerbimas.

Kuo pasibaigs Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno laidotuvės? Prieš dvi savaites kalėjime numarintas opozicionierius penktadienį bus laidojamas Maskvoje. Manoma, kad gedinčiuosius pasitiks gausus policijos būrys.

Pamaldos cerkvėje planuojamos 14 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku, laidotuvės numatytos dviem valandomis vėliau netoliese esančiose Borisovo kapinėse, ketvirtadienį paskelbė A. Navalno atstovė Kira Jarmyš.

Manoma, kad bus sutelktos didelės saugumo pajėgos, ir baiminamasi, kad uniformuoti pareigūnai neleis A. Navalno šalininkams patekti į cerkvę ir kapines. Tie, kurie Rusijoje viešai gedi A. Navalno, rizikuoja būti sulaikyti. Šimtai žmonių pastaruoju metu buvo sulaikyti už tai, kad padėjo gėlių pagerbdami opozicijos veikėją.

Apie 47 metų A. Navalno mirtį atokiame kalėjime už poliarinio rato buvo pranešta vasario 16 dieną. Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo režimo kritiką fiziškai susilpnino mėginimas jį nunuodyti 2020 m. ir nuolatinis laikymas kalėjimo karceryje. A. Navalno šalininkai ir daugelis tarptautinių stebėtojų įsitikinę, jog negali būti nė kalbos apie mirtį dėl „natūralių“ priežasčių, kaip parašyta mirties liudijime.

Opozicionieriaus našlė Julija Navalnaja, jo komanda ir piliečių teisių aktyvistai kaltina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną politiko nužudymu. Anot A. Navalno motinos, Kremlius norėjo, kad jis būtų palaidotas slapta, bet ji tam pasipriešino.

Ketvirtadienį A. Navalno komanda paragino žmones dalyvauti pamaldose ir laidotuvėse, nepaisant policijos. Visi, kuriems A. Navalno politinė veikla ką nors reiškė, turėtų dalyvauti, sakė jo atstovė.

2024 03 01 09:10
Spausdinti