Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Maskva skundžiasi, kad V. Putino branduoliniai grasinimai neveikia
IQ
Scanpix
Vladimiro Putino skulptūra.

„Branduolinio atgrasymo“ doktrina, kurios Maskva laikėsi nuo sovietinių laikų, tikėdamasi, kad grasinimas panaudoti branduolinį arsenalą leis daryti spaudimą galimiems priešininkams, nebeveikia. Tai pripažino Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas.

„Būkime atviri. Pirmiausia turime būti sąžiningi patys sau. Situacija aplink SVO (taip Rusija vadina agresiją prieš Ukrainą – red. past.) parodė, kad branduolinis atgrasymas buvusia klasikine prasme neveikia visu pajėgumu. Mums reikia tam tikrų konceptualių papildymų ir korekcijų“, – žurnalui „Meždunarodnaja žizn“ sakė S. Riabkovas, prižiūrintis ginkluotės kontrolės klausimus, santykius su JAV ir BRICS šalimis.

Pasak viceministro, būtent strateginio atgrasymo koncepcijos žlugimas lėmė būsimus Rusijos branduolinės doktrinos pakeitimus, kurie šiuo metu leidžia panaudoti branduolinį ginklą branduolinio smūgio prieš Rusiją arba nebranduolinės atakos, keliančios „grėsmę valstybės egzistavimui“, atveju.

„Po kurio laiko bus sukonkretinta, kokie galėtų būti požiūriai iš mūsų pusės į šiuos nepaprastai svarbius ir labai atsakingus dalykus mūsų priešininkų tolesnio eskalavimo situacijose“, – sakė S. Riabkovas.

Kaip primena „The Moscow Times“, Vladimiras Putinas pirmosiomis invazijos į Ukrainą dienomis paskelbė apie Rusijos branduolinių pajėgų perkėlimą į specialiosios parengties režimą, o po pusmečio pagrasino panaudoti „visas įmanomas priemones“ okupuotoms Ukrainos teritorijoms ginti.

2023 m. pradžioje V. Putinas paskelbė apie Rusijos dalyvavimo Strateginės puolamosios ginkluotės sutartyje su Jungtinėmis Valstijomis – paskutiniame dvišaliame susitarime, kuriuo buvo ribojamas didžiųjų branduolinių valstybių branduolinių galvučių skaičius, – sustabdymą. Po mėnesio V. Putinas paskelbė apie taktinių branduolinių ginklų dislokavimą Baltarusijos teritorijoje, o 2024 m. vasarą nurodė surengti jų naudojimo pratybas.

Vasarį pranešime V. Putinas pareiškė, kad branduolinis ginklas yra „visiškos parengties“ būsenoje ir gali būti panaudotas, jei į Ukrainą būtų pasiųstos NATO pajėgos. O tai „gresia konfliktu su branduolinio ginklo panaudojimu, taigi ir civilizacijos sunaikinimu“, teigė V. Putinas.

Tačiau, kaip pažymi „The Moscow Times“, NATO V. Putino žodžius suprato kaip blefą. „Tai labiau primena samprotavimus, paklūstančius psichologinio bauginimo logikai, o ne tikriesiems ketinimams, – pareiškė Aljanso generalinio sekretoriaus pavaduotojas Mircea Geoană. – Nematome jokios tiesioginės grėsmės, kad Rusija panaudos šiuos ginklus.“

2024 07 09 17:33
Spausdinti