Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
„Meta“: D. Trumpui bus leista grįžti į „Facebook“ ir „Instagram“
BNS
Scanpix
D. Trumpas.

Socialinių tinklų milžinė „Meta“ trečiadienį paskelbė, kad netrukus su „naujomis apsaugos priemonėmis“ atkurs buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo paskyras socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“.

Tai įvyks praėjus dvejiems metams po to, kai jo paskyros buvo suspenduotos dėl 2021-ųjų sukilimo JAV sostinėje.

„Artimiausiomis savaitėmis atkursime D. Trumpo „Facebook“ ir „Instagram“ paskyras“, – pareiškime teigė „Meta“ valdybos pirmininkas tarptautiniams reikalams Nickas Cleggas, pridurdamas, kad šis žingsnis bus atliktas pasitelkiant „naujas apsaugos priemones, kurios atgrasys nuo pakartotinių pažeidimų“.

Už kiekvieną platformos vidaus politikos pažeidimą respublikonų lyderio, kuris jau pasiskelbė kandidatu į prezidento postą 2024 metais įvyksiančiuose rinkimuose, paskyros gali būti suspenduotos iki dvejų metų, sakė N. Cleggas.

Neaišku, kada ir ar apskritai D. Trumpas grįš į platformas, o jo atstovai neatsakė į prašymą pakomentuoti.

Tačiau 76-erių verslo magnatas reagavo sau įprastu stiliumi ir pareiškė, kad be jo „Facebook“ prarado „milijardus dolerių vertės“.

„Taip niekada daugiau neturėtų nutikti pareigas einančiam prezidentui ar bet kuriam kitam asmeniui, kuris nenusipelno atpildo!“ – savo platformoje „Truth Social“ parašė jis.

„Facebook“ uždraudė D. Trumpui naudotis savo paskyra kitą dieną po 2021-ųjų sausio 6-osios sukilimo, kai jo šalininkų minia, siekianti sustabdyti jo pralaimėjimo rinkimuose Joe Bidenui patvirtinimą, šturmavo JAV Kapitolijų Vašingtone.

Buvusi realybės šou žvaigždė ištisas savaites melagingai tvirtino, kad iš jo buvo pavogta pergalė, o vėliau jam buvo surengta apkalta dėl riaušių kurstymo.

Praėjusią savaitę D. Trumpo advokatas Scottas Gastas laiške, kuriame prašoma panaikinti suspendavimą, teigė, kad „Meta“ „smarkiai iškraipė ir suvaržė viešąjį diskursą“.

Jis paprašė surengti susitikimą, kad aptartų buvusio JAV lyderio „greitą sugrąžinimą į platformą“ „Facebook“, kurioje jis turėjo 34 mln. sekėjų.

S. Gasto teigimu, jo, kaip pagrindinio respublikonų pretendento 2024-ųjų rinkimuose, statusas pateisina draudimo nutraukimą.

Amerikos pilietinių laisvių sąjungos (ACLU) vykdomasis direktorius Anthony Romero sakė, kad „Meta“ priėmė „teisingą sprendimą“, leisdama D. Trumpui sugrįžti į šį socialinį tinklą.

„Patinka mums tai ar ne, bet prezidentas Trumpas yra vienas svarbiausių šalies politinių veikėjų ir visuomenė yra labai suinteresuota išgirsti jo pasisakymus“, – pranešime spaudai sakė jis.

„Iš tiesų, kai kurie labiausiai įžeidžiantys Trumpo įrašai socialiniuose tinkluose tapo svarbiais įrodymais jam ir jo administracijai iškeltose bylose“, – pridūrė A. Romero.

Pasak jo, ACLU prieš D. Trumpą yra pateikusi daugiau nei 400 ieškinių.

Ekstremizmo variklis?

Tačiau tokios teisių gynimo grupės kaip „Media Matters for America“ griežtai prieštarauja tam, kad D. Trumpui būtų leista naudotis „Facebook“ suteikiamu plačiu socialinių tinklų naudotojų pasiekiamumu.

„Nesuklyskite – leisdama Donaldui Trumpui grįžti į savo platformas, „Meta“ kursto Trumpo dezinformacijos ir ekstremizmo variklį“, – sakė organizacijos prezidentas Angelo Carusone.

„Tai ne tik turės įtakos „Instagram“ ir „Facebook“ naudotojams, bet ir kelia didesnę grėsmę pilietinei visuomenei bei egzistencinę grėsmę visai Jungtinių Valstijų demokratijai“, – pareiškė jis.

Gruodį Kongreso komitetas rekomendavo patraukti D. Trumpą baudžiamojon atsakomybėn dėl jo vaidmens JAV Kapitolijaus šturme.

Po šturmo buvo užblokuota ir 88 mln. sekėjų turinti jo „Twitter“ paskyra, todėl savo balsą išsakyti jam beliko per „Truth Social“, kurioje jis turi mažiau nei 5 mln. sekėjų.

D. Trumpo pergalė 2016-ųjų prezidento rinkimuose iš dalies buvo nulemta didžiulio pasiekiamumo socialiniuose tinkluose.

Floridos universiteto profesorius Andrew Selepakas, besispecializuojantis socialinių tinklų srityje, teigė, kad „Facebook“ nenori kariauti su D. Trumpo šalininkais Kongrese, kurie tikriausiai protestuotų, jei jų lyderiui artėjančiuose prezidento rinkimuose būtų uždrausta naudotis platforma.

„Trumpui reikia platformos lėšoms rinkti, o „Facebook“ nenori būti kviečiamas į Kongresą“, – tviteryje rašė A. Selepakas.

Konservatyviomis pažiūromis pasižyminčių respublikonų pagrindiniai veikėjai pasisakė prieš D. Trumpo pašalinimą iš „Facebook“.

Tuo metu grupelė demokratų kongresmenų praėjusį mėnesį paragino „Meta“ pratęsti draudimą, kad „į jos platformą nepatektų pavojingas ir nepagrįstas rinkimų rezultatų neigimo turinys“.

Naujasis „Twitter“ savininkas Elonas Muskas lapkritį, praėjus kelioms dienoms po to, kai D. Trumpas paskelbė apie siekį grįžti į Baltuosius rūmus, atgaivino jo paskyrą.

Kol kas D. Trumpas ten nėra paskelbęs nė vienos žinutės.

2023 01 26 11:01
Spausdinti