Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


JAV
Migracijos drama Teksaso ir Meksikos pasienyje: ar valstija sukils prieš J. Bideną?
IQ
Scanpix
Nelegalių migrantų vaikas atsiklaupęs prašo Teksaso Nacionalinės gvardijos kareivio įleisti į JAV.

Ilgas savaites prieš tai kunkuliavęs ginčas tarp Teksaso valstijos ir federalinės JAV valdžios prasiveržė dar sausio 10 d., tačiau per daugiau nei tris savaites įtampa vis dar nėra nuslūgusi. Nuo nesibaigiančių nelegalių migrantų srautų pavargusi antra pagal dydį JAV valstija kaltina Vašingtoną nesugebant susitvarkyti ir vėl kelia pamirštas kalbas apie atsiskyrimą. Kas nutiko?

Pagal įstatymą JAV sienas prižiūri Pasienio apsaugos pareigūnai, atskaitingi federalinei valdžiai. Tačiau Teksaso gubernatorius Gregas Abbottas apkaltino Vašingtoną ir JAV prezidentą Joe Bideną nesiimant atitinkamų veiksmų. Vien per vieną pernai gruodžio savaitę Meksikos sieną su Arizona ir Teksasu kirto apie 70 tūkst. migrantų, arba 10 tūkst. per dieną.

Matydamas, kad Pasienio apsauga neišgali sustabdyti tokių srautų, Teksaso gubernatorius į pasienį pasiuntė valstijos Nacionalinę gvardiją. Šios užkirto kelią Pasienio apsaugos pareigūnams keliose vietose prieiti prie sienos, dėti mobiliojo ryšio stebėjimo įrenginius, ir nedidelę dalį teritorijos (maždaug keturių kilometrų ilgio) Eagle Passo miestelyje aptvėrė spygliuota tvora. Vienašališki Teksaso mėginimai apsaugoti pakrantę tvora vyksta jau ne vieną mėnesį, tačiau pirmą kartą atvirai stojama prieš Pasienio apsaugą.

Teksaso ir Meksikos siena eina per Rio Grandės upę. Teksaso pajėgų aptvertoje teritorijoje, į kurią negalėjo patekti Pasienio apsauga, sausio 12 d. nuskendo upę nelegaliai kirsti norėjusi motina su dviem vaikais. Teksasas ir Pasienio apsauga dėl šio tragiško įvykio kaltina vieni kitus.

2024 02 01 07:30
Spausdinti