Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


Mirė popiežius Benediktas XVI
IQ
Scanpix
Benediktas XVI.

Eidamas 95-iuosius metus Vatikane mirė popiežius emeritas Benediktas XVI.

Vatikano pareiškime sakoma: „Su liūdesiu pranešame, kad popiežius emeritas Benediktas XVI mirė šiandien 9.34 val. (vietos, 10 val. 34 min. Lietuvos laiku) vienuolyne Mater Ecclesiae Vatikane.“

Benedikto XVI tikrasis vardas yra Josephas Ratzingeris, žinoma, kad jis jau daug metų buvo silpnos sveikatos.

Šią savaitę buvo pranešta, kad buvusio popiežiaus Benedikto XVI sveikata smarkiai pašlijo. Penktadienį Vatikanas paskelbė, kad jo būklė stabili, tačiau šeštadienį pasirodė žinia apie jo mirtį.

Katalikų Bažnyčiai jis vadovavo mažiau nei aštuonerius metus, kol 2013 m. tapo pirmuoju atsistatydinusiu popiežiumi nuo 1415 m.

Paskutiniuosius savo gyvenimo metus Benediktas praleido Mater Ecclesiae vienuolyne tarp Vatikano sienų.

Scanpix
Benediktas XVI 2014 m.

Stiprus balsas

Dešimtmečius Benediktas buvo galinga jėga Katalikų Bažnyčioje.

Jis gimė 1927 m. Vokietijoje, Josepho Ratzingerio šeimoje, buvo policininko sūnus. 1951 m. įšventintas kunigu, 1977 m. tapo kardinolu, o vėliau buvo popiežiaus Jono Pauliaus II vyriausiasis teologinis patarėjas.

Vienas svarbiausių jo žingsnių karjeros laiptais buvo 1981 m., kai jis pradėjo vadovauti Tikėjimo doktrinos kongregacijai – Vatikano tarnybai, kuri, pasak Vatikano, prižiūri tikėjimo ir moralės doktriną visame katalikų pasaulyje.

Ratzingeris tapo žinomas kaip kardinolas Ne dėl savo pastangų kovoti su išsivadavimo teologijos judėjimu, religiniu pliuralizmu, tradicinio mokymo tokiais klausimais kaip homoseksualumas ir raginimais įšventinti moteris į kunigus.

Jis buvo išrinktas popiežiumi 2005 m. balandį, mirus Jonui Pauliui II.

Jis buvo žinomas kaip konservatyvesnis už savo įpėdinį popiežių Pranciškų, kuris ėmėsi švelninti Vatikano poziciją abortų ir homoseksualumo klausimais, taip pat labiau stengėsi spręsti seksualinio išnaudojimo krizę, pastaraisiais metais apėmusią Bažnyčią ir aptemdžiusią Benedikto palikimą.

Jis atsistatydino 2013 metų vasarį, vėliau sakydamas, kad šį sprendimą lėmė mistinė patirtis.

2019 m. balandį Benediktas viešame laiške aptarė seksualinio išnaudojimo krizę, teigdamas, kad ją iš dalies sukėlė septintojo dešimtmečio seksualinė revoliucija ir Bažnyčios moralinio mokymo liberalizavimas.

2020 m. sausį Benediktas buvo priverstas atsiriboti nuo knygos, kuri buvo plačiai vertinama kaip Pranciškaus nuvertinimas, kai jis svarstė, ar tam tikrais atvejais leisti vedusiems vyrams tapti kunigais. Knygoje „Iš mūsų širdžių gelmių“ buvo pasisakoma už šimtmečius Katalikų Bažnyčioje gyvuojančią kunigų celibato tradiciją. Iš pradžių Benediktas buvo nurodytas kaip bendraautorius, tačiau vėliau patikslino, kad jis prisidėjo tik prie vieno teksto skyriaus.

Po metų Benediktas pateko į kritikos ugnį dėl savo darbo Miuncheno ir Freisingo arkivyskupu 1977-1982 m., kai buvo paskelbta Bažnyčios užsakyta ataskaita apie katalikų dvasininkų piktnaudžiavimą.

Ataskaitoje nustatyta, kad eidamas šias pareigas jis buvo informuotas apie keturis seksualinio išnaudojimo atvejus, susijusius su nepilnamečiais, įskaitant du, kurie įvyko jam einant šias pareigas, tačiau nesiėmė jokių veiksmų. Taip pat paaiškėjo, kad Benediktas dalyvavo susitikime dėl prievartautojo, įvardyto kaip kunigas X. Paskelbus ataskaitą, Benediktas atkirto nuo kaltinimų, kad 1980 m. žinojo, jog šis kunigas buvo prievartautojas.

Vatikano paskelbtame laiške kilus triukšmui Benediktas rašė, kad, nepaisant savo trūkumų, jis yra „geros nuotaikos“, nes jo laukia „paskutinis gyvenimo teisėjas“. Jis taip pat paskelbė bendrą atsiprašymą prievartą išgyvenusiems asmenims.

2022 12 31 12:36
Spausdinti