Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Mitingas prieš miškų naikinimą, Azerbaidžano atšauktos derybos ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Julius Kalinskas/ELTA
Mitingo „Kieno miškas?“.

Svarbiausių lapkričio 17-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Mitingas prieš miškų naikinimą

Vilniuje penktadienį apie 100 žmonių prie Seimo protestavo dėl plynųjų miškų kirtimų saugomose teritorijose. Mitingo „Kieno miškas?“ organizatorių teigimu, plyni sanitariniai kirtimai saugomose teritorijose rodo, kad Lietuvos miškai nėra tinkamai apsaugoti. Jų duomenimis, šiais metais vykdant sanitarinius kirtimus planuojama iškirsti daugiau nei 4 tūkst. hektarų miško.

Julius Kalinskas/ELTA
Mitingo „Kieno miškas?“.

Į mitingą prieš miškų naikinimą sureagavo ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Jis pabrėžė, kad Lietuvos miškai nėra kertami per intensyviai, tačiau sanitariniai kirtimai saugomose teritorijose galėtų būti tvaresni.

Daugiau galimybių važinėti traukiniais

„Lietuvos geležinkelių“ grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link“ pranešė, kad nuo gruodžio 10-osios didins traukinių reisų skaičių tarp didžiųjų šalies miestų. Nuo šiol bus daugiau reisų maršrutu Vilnius–Kaunas: traukiniai vidutiniškai kursuos kas valandą, piko valandomis – maždaug kas pusvalandį. Pirmieji traukiniai tiek iš Vilniaus, tiek iš Kauno kasdien išvyks apie 5 val. ryto.

Siekiant sostinę sujungti su labiau nutolusiais miestais maršruto Vilnius–Šiauliai–Klaipėda tvarkaraštis suderintas su maršrutais kaip Panevėžys–Mažeikiai, Vilnius–Vilniaus oro uostas, Vilnius–Kaunas ir Klaipėda–Šilutė.

Azerbaidžanas nesiderės su Armėnija Vašingtone

Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija paskelbė nedalyvausianti JAV organizuojamose derybose dėl santykių normalizavo su Armėnija. Azerbaidžanas teigia, kad Vašingtonas yra šališkas Baku atžvilgiu, todėl šalys negalėtų tartis draugiškai.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas ir Armėnijos ministras pirmininkas Nikola Pašinianas, tarpininkaujant ES, jau surengė kelis derybų etapus. Abu politikai teigė, kad taikos susitarimas gali būti pasirašytas ateinančiais mėnesiais.

Ukrainos kovos kairiajame Dniepro krante

Ukrainos kariuomenė penktadienį pranešė, kad jos kariai dalyvauja įnirtingose kovose su Rusijos pajėgomis rytiniame Dniepro upės krante, kurį jau kelis mėnesius kontroliuoja rusų pajėgos. Ukrainos jūrų pėstininkai anksčiau penktadienį paskelbė pranešimą, kuriame nurodė, kad surengė kelias sėkmingas operacijas kairiajame Dniepro upės krante ir kad „bendradarbiaujant su kitais gynybos pajėgų daliniais pavyko įsitvirtinti keliuose priešakiniuose punktuose“. Rusijos gynybos ministerija penktadienį teigė, kad ukrainiečiai patyrė didelių nuostolių prie Dniepro upės.

Scanpix
Ukrainos 123-iosios brigados karys stovi sargyboje prie Dnipro upės Chersono srityje.

Dniepro upė yra faktinė fronto linija Ukrainos pietuose, tačiau Rusija šią savaitę pirmą kartą pripažino ukrainiečius įsitvirtinus kai kuriose rytinio kranto pozicijose.

JAV išvengė vyriausybė uždarymo

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pasirašė laikiną finansavimo įstatymą, kad federalinės agentūros veiktų dar du mėnesius ir kad būtų išvengta skausmingo vyriausybės įstaigų uždarymo šventiniu Padėkos dienos laikotarpiu.

YouTube
Joe Bidenas.

Pagal naująjį finansavimo įstatymą į biudžetą nėra įtraukta milijardinė parama Izraeliui ir Ukrainai, kurios prašė J. Bidenas, taip pat naujos lėšos JAV ir Meksikos sienos apsaugai. Dėl šių punktų, kaip ir dėl reguliaraus ilgesnės trukmės biudžeto, vėliau bus sprendžiama atskirai.

2023 11 17 17:00
Spausdinti