Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PASAULIS 2024
Naktis muziejuje: nuo robotų Seule iki „go go“ muzikos ir Shakespeare’o
Imogen White
The Economist
Kol paskutinis žodis nuaidėjęs baigsis.

Dėl pandemijos 104 tūkst. pasaulio muziejų ištiko krizė. Nors kaukių nebereikia ir judėjimas nebesuvaržytas, dėl augančių gyvenimo išlaidų ir pabrangusių kelionių daug kultūros įstaigų tebekamuoja „ilgosios COVID analogas turizme“, kaip sako sektoriaus atstovai.

Londone tokie didieji centrai kaip Britų muziejus ir „Tate Modern“ pranešė, kad 2022 m. lankytojų atėjo gerokai mažiau už 2019 m. aukštumas. Nors tai liūdni skaičiai, kai kurios šalys sėkmingai atsigavo. Danijos ir Lenkijos muziejuose lankytojų skaičiai grįžo į ikipandeminį lygį. Nacionalinis Korėjos muziejus Seule 2022 m. buvo populiaresnis nei 2019-aisiais.

Todėl Pietų Korėjos sostinės kultūros mylėtojai turbūt apsidžiaugs, kad duris atvers pirmasis šalies Robotų ir DI muziejus, nukėlus atidarymą iš 2023 m. Pastatą suprojektavusi studija „Melike Altınışık Architects“ naudodama robotus pastatė 2,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto sferinį muziejų. Kitame Pietų Korėjos krašte, į pietus nuo pusiasalio esančioje Čedžu saloje, 2024 m. lankytojus pakvies naujas muziejus, skirtas monochrominio abstraktaus meno judėjimo Dansaekhwa pradininkui Parkui Seo-bo. Japonijoje buvusiame „Nintendo“ gamybos komplekse Kiote bus atidarytas vaizdo žaidimų istorijos muziejus.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 14 12:00
Spausdinti